18/03/2011

La Societat Catalana de Física, filial de l’IEC, premia els millors treballs de recerca de batxillerat sobre física del 2010


Els dos treballs de recerca de batxillerat premiats en aquesta edició són «Modelització de cràters d’impacte», de Jesús Ordoño i Carlos Tadeo, de l’Institut Frederic Mompou de Sant Vicenç dels Horts, i «L’accelerador de Gauss. Construcció i anàlisi», d’Oriol Jiménez, de l’Escola Joan Pelegrí de Barcelona. En l'acte de lliurament de guardons, que va tenir lloc divendres, 18 de març, a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans, també es va premiar els vint seleccionats per a representar Catalunya en la fase estatal de l’Olimpíada Internacional de Física, que tindrà lloc a Múrcia del 8 al 10 d’abril. Aquests premis els concedeix la Societat Catalana de Física, filial de l’IEC, i tenen per objectiu estimular l’interès per l’estudi i la recerca en física dels futurs estudiants universitaris dels territoris de llengua catalana.

A «Modelització de cràters d’impacte», Jesús Ordoño i Carlos Tadeo estudien com afecten als diversos planetes els meteorits i els asteroides, i quines són les catàstrofes que poden originar. Per a fer-ho, van fabricar un model amb què van simular un total de 1.050 llançaments de meteorits i que els va permetre estudiar el diàmetre i la profunditat del cràter i el radi d’ejecció. D’aquests experiments, en van extreure dues fórmules matemàtiques vàlides per als cràters terrestres ―que han anomenat llei d’Ordeo― i que descriuen el diàmetre del cràter i el radi d’ejecció en funció del diàmetre i l’energia cinètica del meteorit en el moment de l’impacte. D’altra banda, en el treball «L’accelerador de Gauss. Construcció i anàlisi», Oriol Jiménez va dissenyar i construir un accelerador de Gauss ―un dispositiu capaç d’accelerar un cos a partir d’un treball fet per un camp magnètic― amb materials reciclats, i en va fer un estudi teòric i pràctic gràcies al qual va poder demostrar el teorema treball-energia aplicat al magnetisme.

Els accèssits són per a Ferran Bertomeu, de l’IES Jaume Salvador i Pedrol de Sant Joan Despí, pel treball «La levitació diamagnètica», tutoritzat per la professora Marta Madueño, i per a David Roca, de l’Escorial de Vic, pel treball «El desig de volar. Leonardo da Vinci en la història del vol», tutoritzat per la professora Victòria Pujol.

Pel que fa a l'Olimpíada Internacional de Física, els vint classificats de la fase catalana participaran en representació de Catalunya en la fase estatal de les proves, que tindrà lloc a Múrcia entre els dies 8 i 10 d’abril d’enguany. Els cinc estudiants que superin aquesta fase participaran en l’Olimpíada Internacional, que se celebrarà a Bangkok del 10 al 18 de juliol, i els quatre primers, a l’Olimpíada Iberoamericana, que tindrà lloc a l’Equador el mes de setembre.
 


 

‹‹123456...268