Torna a les notícies
La conferència «La ciència que ens venen: entre la moda i el pànic» analitza com es difon i es percep la ciència
15/02/2011

El món de la ciència es percep amb aspectes molt positius, com si fos la panacea que ens salvarà de tots els mals, que ens farà arribar a l’espai i que ens permetrà ser eterns, eternament bells i, sobretot, feliços. Alhora, però, també es percep com una amenaça que ens manipularà el pensament i globalitzarà el control social. Aquesta dicotomia és el punt de partida de la conferència «La ciència que ens venen: entre la moda i el pànic», que Javier Armentia, astrofísic, director del Planetari de Pamplona i divulgador científic, va pronunciar  dimecres, 16 de febrer, a l’IEC i que va obrir el cicle «Conferències magistrals del curs 2010-2011». La conferència es pot veure a la videoteca de l'IEC:

En la seva intervenció, Armentia va analitzar la ciència que arriba als quioscos, a les televisions i a Internet, i va explicar com anem coneixent les implicacions entre la ciència i el poder, la manera interessada com es mouen alguns temes o campanyes i la facilitat amb què el màrqueting viral pot convertir unes simples badomeries en el tema del dia.

Javier Armentia, astrofísic i director del Planetari de Pamplona, va exercir la docència i la investigació a la Universitat Complutense de Madrid entre 1986 i 1990. Des d’aleshores, és el director del projecte del Centre de Divulgació Astronòmica de Navarra, on actualment desenvolupa la seva tasca. És col·laborador habitual de diversos mitjans de comunicació, com Quo, El Mundo, Ràdio Nacional d’Espanya o Cadena SER, i és també autor del bloc Por la boca muere el pez. Representa l’Associació de Planetaris Espanyols en la Societat Internacional de Planetaris i és membre de la Junta Directiva de l’Associació Espanyola de Comunicació Científica. Com a defensor d’una visió racional del món en què vivim, dirigeix «¡Vaya timo!», una col·lecció de l’editorial Laetoli, en col·laboració amb Societat per a l’Avenç del Pensament Crític.