Agenda

dijous  4 juny 2020
18 h
Conferència virtual «Science and identity. Alexander von Humboldt’s search for knowledge in a time of revolutions»

divendres  19 juny 2020
10.30 h
19th MetNet Meeting


:: Més activitats ::
 
08/04/2010
Es presenta a l’IEC un llibre sobre Margalida Comas, una de les científiques més destacades del primer terç del segle XX

El llibre Margalida Comas Camps (1892-1972), científica i pedagoga, editat pel Govern de les Illes Balears i que es va presentar ahir a l'IEC, es el primer treball que estudia, de manera integral, la personalitat d'aquesta menorquina, considerada una de les renovadores de la pedagogia de les ciències.

Margalida Comas Camps (Alaior, Menorca, 1892 - Exeter, Regne Unit, 1972) és, possiblement, la científica espanyola de més vàlua del primer terç del segle XX —període en què va exercir com a tal― i també una de les pedagogues més importants de la primera meitat del segle XX.

«Hi ha dues coses que mai no feia Margalida Comas: dictar notes i escriure coses a la pissarra perquè les copiéssim», explica el testimoni d’un exalumne seu recollit en el llibre. A l’hora d’ensenyar, posava èmfasi en el treball de camp, en l’experimentació al laboratori, en l’observació de la natura i en la il·lustració. Concebia les ciències com un coneixement que reclama el seu lloc a l’escola perquè «representen un moviment de capital importància en l’evolució de l’esperit humà, no per la seva major o menor utilitat». I és que, per ella, l’ensenyament de les ciències pot cultivar, «millor que qualsevol altre ensenyament», algunes facetes de l’ànima humana com són l’esperit d’observació, la serenitat, el domini d’un mateix, el costum de buscar les causes de les coses, la cautela a l’hora de fer afirmacions o l’admiració per la natura.

Margalida Comas va cursar els estudis de magisteri a Mallorca i el 1928 es va llicenciar en biologia —amb un expedient brillant— per la Universitat de Barcelona. Va ser una de les primeres llicenciades en biologia d’Espanya i va ampliar els estudis a París i Londres, fins que es va doctorar en ciències. En esclatar la Guerra Civil, era professora ―l’única dona de la Secció― de biologia infantil i metodologia de les ciències de la naturalesa a la Universitat de Barcelona. Pocs mesos més tard, va marxar a Anglaterra i el 1942 va entrar com a professora de ciències de secundària en una de les escoles angleses més innovadores del moment, la Dartington Hall School, on va restar fins que es va jubilar el 1959. Margalida Comas va publicar nombrosos articles en revistes científiques de prestigi i diversos llibres, entre els quals destaca La coeducación de los sexos (1931).
 

L'acte de presentació va ser presidit  pel conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, Joan Manuel Tresserras; la consellera d’Innovació, Interior i Justícia del Govern de les Illes Balears, Pilar Costa, i el president de l’IEC, Salvador Giner. Les professores Maria Ángeles Delgado i Maria Lluïsa Penelas, curadores del llibre, varen glossar la vida i l'obra de Margalida Comas.

Facebook mail

:: Tornar a la pàgina principal ::

 

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Ciencia e Innovación        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència