Torna a les notícies
La Societat Catalana de Física, filial de l’IEC, premia els millors treballs de recerca de batxillerat sobre física del 2010
18/03/2011

Els dos treballs de recerca de batxillerat premiats en aquesta edició són «Modelització de cràters d’impacte», de Jesús Ordoño i Carlos Tadeo, de l’Institut Frederic Mompou de Sant Vicenç dels Horts, i «L’accelerador de Gauss. Construcció i anàlisi», d’Oriol Jiménez, de l’Escola Joan Pelegrí de Barcelona. En l'acte de lliurament de guardons, que va tenir lloc divendres, 18 de març, a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans, també es va premiar els vint seleccionats per a representar Catalunya en la fase estatal de l’Olimpíada Internacional de Física, que tindrà lloc a Múrcia del 8 al 10 d’abril. Aquests premis els concedeix la Societat Catalana de Física, filial de l’IEC, i tenen per objectiu estimular l’interès per l’estudi i la recerca en física dels futurs estudiants universitaris dels territoris de llengua catalana.

A «Modelització de cràters d’impacte», Jesús Ordoño i Carlos Tadeo estudien com afecten als diversos planetes els meteorits i els asteroides, i quines són les catàstrofes que poden originar. Per a fer-ho, van fabricar un model amb què van simular un total de 1.050 llançaments de meteorits i que els va permetre estudiar el diàmetre i la profunditat del cràter i el radi d’ejecció. D’aquests experiments, en van extreure dues fórmules matemàtiques vàlides per als cràters terrestres ―que han anomenat llei d’Ordeo― i que descriuen el diàmetre del cràter i el radi d’ejecció en funció del diàmetre i l’energia cinètica del meteorit en el moment de l’impacte. D’altra banda, en el treball «L’accelerador de Gauss. Construcció i anàlisi», Oriol Jiménez va dissenyar i construir un accelerador de Gauss ―un dispositiu capaç d’accelerar un cos a partir d’un treball fet per un camp magnètic― amb materials reciclats, i en va fer un estudi teòric i pràctic gràcies al qual va poder demostrar el teorema treball-energia aplicat al magnetisme.

Els accèssits són per a Ferran Bertomeu, de l’IES Jaume Salvador i Pedrol de Sant Joan Despí, pel treball «La levitació diamagnètica», tutoritzat per la professora Marta Madueño, i per a David Roca, de l’Escorial de Vic, pel treball «El desig de volar. Leonardo da Vinci en la història del vol», tutoritzat per la professora Victòria Pujol.

Pel que fa a l'Olimpíada Internacional de Física, els vint classificats de la fase catalana participaran en representació de Catalunya en la fase estatal de les proves, que tindrà lloc a Múrcia entre els dies 8 i 10 d’abril d’enguany. Els cinc estudiants que superin aquesta fase participaran en l’Olimpíada Internacional, que se celebrarà a Bangkok del 10 al 18 de juliol, i els quatre primers, a l’Olimpíada Iberoamericana, que tindrà lloc a l’Equador el mes de setembre.