Agenda

dijous  4 juny 2020
18 h
Conferència virtual «Science and identity. Alexander von Humboldt’s search for knowledge in a time of revolutions»

divendres  19 juny 2020
10.30 h
19th MetNet Meeting


:: Més activitats ::
 
13/10/2010
L'Anuari Territorial de Catalunya 2009 radiografia l'estat del territori en ple «canvi d'època»

«Vivim un canvi d’època, un moment històric en el qual les polítiques, en general, i les territorials, en particular han de canviar, en alguns aspectes molt radicalment». Aquesta és una de les conclusions fonamentals de la introducció que fa Jordi Borja, geògraf urbanista i director de l’Àrea de Gestió de la Ciutat i Urbanisme de la Universitat Oberta de Catalunya, a l’Anuari Territorial 2009, presentat avui dimecres, 13 d'octubre, a l'IEC.

Segons Borja, aquest canvi d’època ve provocat per unes pautes urbanitzadores «econòmicament inviables, com s’ha verificat en la crisi actual» i això fa que s’imposi desenvolupar una «anàlisi crítica» que «s’ha de completar amb propostes d’urbanisme alternatiu, de reformes legals i institucionals i de mobilitzacions socials».

L’Anuari Territorial, que publica des de fa set anys la Societat Catalana d'Ordenació del Territoril (SCOT), filial de l'IEC, analitza any rere any les transformacions, projectes i conflictes territorials més destacables que succeeixen a Catalunya. Els cent cinquanta temes que recull l’Anuari Territorial 2009 constaten que, en el context de la recessió econòmica i la crisi immobiliària, es mantenen les infraestructures projectades abans de la crisi ―com la línia 9 del metro, la dessaladora d’El Prat o el canal Segarra-Garrigues―, mentre que una part important de les actuacions urbanístiques amb finançament privat estan aturades. Aquest període d’alentiment de les actuacions territorials contrasta amb l’augment de la planificació, amb l’objectiu de preparar el territori per al següent període d’expansió econòmica.

En el marc de la presentació de l'Anuari Territorial, els diputats Josep Rull, de CiU; Roberto Labandera, del PSC; Pere Vigo, d’ERC; Santi Rodríguez, del PP; Salvador Milà, d’ICV, i Koldo Blanco, de Ciutadans han protagonitzat una taula rodona sobre el futur de les polítiques territorials a Catalunya. L'acte ha estat presentat per Margarita Castañer, presidenta de la SCOT i codirectora de les publicacions juntament amb Montserrat Mercadé, i moderat per l’ambientòleg i periodista Xavier Basora.

Facebook mail

:: Tornar a la pàgina principal ::

 

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Ciencia e Innovación        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència