Torna a les notícies
Les Obres completes de Pompeu Fabra es presenten avui a l’IEC i es culmina un projecte iniciat l’any 2002
30/05/2013

Amb la publicació del novè i darrer volum de les Obres completes de Pompeu Fabra es culmina un projecte iniciat fa més d’una dècada sota la direcció de Jordi Mir i de Joan Solà (mort l’any 2010) que posa a l’abast del públic, convenientment editada i ordenada, l’obra de Pompeu Fabra, fins ara dispersa i difícil de consultar. La presentació es farà el dijous 30 de maig, a les set del vespre, a la Sala Prat de la Riba de l’IEC, en un acte en què també es farà donació del Fons Pompeu Fabra de Jordi Mir a l’IEC, s’inaugurarà l’Espai Fabra a l’Institut i es presentarà un nou espai web sobre l’obra de Fabra. En l’acte intervindran el president de l’IEC, Salvador Giner; el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell; el president de la Secció Filològica, Isidor Marí; el curador del novè volum de les Obres completes, Josep Murgades, i el director de l’obra, Jordi Mir. L'acte es podrà veure en directe per Internet.

Les Obres completes de Pompeu Fabra són el resultat d’un projecte de recerca de l’Institut d’Estudis Catalans, la Generalitat de Catalunya i el Govern de les Illes Balears, fruit d’un conveni de col·laboració signat l’any 2002. Els nou volums que les formen recullen des de la bibliografia essencial de Fabra fins a escrits ignorats i fins i tot inèdits. En són un exemple els apunts presos per alguns dels seus alumnes en conferències i cursos, que revelen continguts que no apareixen en les obres del lingüista, o bé idees gramaticals en estat embrionari que posteriorment van ser exposades en obres seves.

El primer volum inclou les tres primeres gramàtiques, de 1891, 1898 i 1912; el segon, les cinc gramàtiques publicades entre 1918 i 1946 i diversos cursos orals; el tercer, la gramàtica francesa de 1919 i l’anglesa de 1924, juntament amb una sèrie d’articles tècnics publicats entre 1887 i 1926; el quart volum conté l’obra ortogràfica de Pompeu Fabra (Tractat d’ortografia de 1904, les Normes ortogràfiques de 1913 i el Diccionari ortogràfic de 1917-1937) i els manuals lingüístics publicats per l’Editorial Barcino; el cinquè, el Diccionari general de la llengua catalana de 1932; el sisè, les gramàtiques de 1918-1933, la gramàtica catalana de 1946 i la gramàtica pòstuma de 1956, a més de les traduccions teatrals; el setè conté les Converses filològiques, el vuitè, l’Epistolari de Fabra i el Curs de llengua catalana per correspondència, i el novè i últim inclou textos i materials del lingüista trobats en diferents publicacions, una cronologia general de la seva vida i obra i una bibliografia sobre l’obra i la figura de Fabra.

 


Donació del Fons Pompeu Fabra de Jordi Mir i inauguració de l’Espai Fabra

Coincidint amb la presentació de les Obres completes, dijous es farà també l’acte de donació del Fons Pompeu Fabra de Jordi Mir a l’Institut d’Estudis Catalans, que està format per un fons bibliogràfic amb 1.535 registres d’obra impresa i un fons format per 1.853 registres, que ha estat inventariat, catalogat, i ordenat a l’Arxiu de l’IEC.

Amb l’objectiu de facilitar la difusió i la investigació de la persona i l’obra de Pompeu Fabra, l’IEC ha creat l’Espai Fabra, on s’exposaran material bibliogràfic, manuscrits, fotografies i objectes relacionats amb Fabra i altres membres de l’IEC que hi van tenir relació. També s’ha creat un portal a Internet amb nombrosa informació referent a Pompeu Fabra, que inclourà informació sobre el fons documental relatiu a Pompeu Fabra de l’Institut d’Estudis Catalans i on es podran consultar, per primera vegada a la Xarxa, les fitxes manuscrites del Diccionari general de la llengua catalana.