Torna a les notícies
L’obra de Bernat Metge centra la Diada de Sant Jordi a l’IEC
23/04/2013

La inauguració de l'exposició «Bernat Metge i els clàssics» i una lectura pública de Lo somni, de Bernat Metge, van centrar els actes de la Diada de Sant Jordi a l'IEC, en què enguany es commemoraven els sis-cents anys de la mort de Bernat Metge. A més, com cada any, hi va haver una parada de llibres a la Rambla i es va fer una jornada de portes obertes a la Casa de Convalescència, seu de l'IEC: els visitants van poder visitar el pati, el claustre, el jardí Mercè Rodoreda, la Sala Prat de la Riba i la capella.

L’exposició conté documents i materials bibliogràfics que mostren que l’Institut d’Estudis Catalans va ser la primera institució que va crear una col·lecció de clàssics llatins i grecs traduïts al català. Ben aviat es van crear la Fundació Bernat Metge i l’Editorial Barcino, amb la finalitat d’assumir aquesta tasca i la d’editar els clàssics catalans amb estudiosos vinculats a l’Institut d’Estudis Catalans. En aquest any del sisè centenari de la mort de l’escriptor Bernat Metge, es vol fer palès que a l’inici del segle XX es va donar el seu nom a la col·lecció de clàssics grecollatins, i la seva obra Lo somni va ser la primera publicació de la nova col·lecció «Els nostres clàssics» de l’Editorial Barcino. L’exposició està formada per publicacions impreses, documentació d’arxiu i algunes imatges relatives, especialment, a l’època dels seus inicis. Els materials provenen de l’Arxiu de l’IEC, de la Fundació Lluís Carulla i de la Fundació Bernat Metge.

La inauguració va ser a càrrec de Salvador Giner, president de l’Institut d’Estudis Catalans; de Francesc Guardans, editor de la Fundació Bernat Metge; de Carles Duarte, director de la Fundació Lluís Carulla / Editorial Barcino, i de Mariàngela Vilallonga, vicepresidenta de l’IEC i comissària de la commemoració del sis-centè aniversari de la mort de Bernat Metge. En el marc dels actes commemoratius, el 9 de maig se celebrarà una jornada acadèmica a l’IEC.