Torna a les notícies
L’espectroscopi i l’experimentació sobre electrostàtica, temes dels millors treballs de recerca de batxillerat sobre física del 2009
10/03/2010

«Construcció d’un espectroscopi amb materials d’ús quotidià», de David Fuertes, estudiant de l’IES Barres i Ones de Badalona,  i «Alguns aspectes del generador electrostàtic gotejador de Kelvin», de Pau Atienza i Adrià del Arco, de l’IES Lluís de Requesens de Molins de Rei, han estat els treballs de recerca de batxillerat premiats enguany per la Societat Catalana de Física, filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Els premis es van concendir ahir a la Sala Prat de la Riba de l'IEC, en un acte en què també es varen guardonar els vint-i-un seleccionats per a representar Catalunya en la fase estatal de l’Olimpíada Internacional de Física.

Els accèssits varen ser per a Jonathan Achcaoucaou Carbó, de l’IES El Foix de Santa Margarida i els Monjos, pel treball «Física i bàsquet», i per a Guillem Solé Bonet, del Col·legi Pare Manyanet de Barcelona, autor del treball «Disseny, construcció i anàlisi del vol d’un coet». Els Premis per als Treballs de Recerca de Batxillerat  es concedeixen cada any i tenen per objectiu estimular l’interès per la recerca en física dels futurs estudiants universitaris dels territoris de llengua catalana. Estan dotats amb sis-cents euros per als guanyadors i amb tres-cents euros per als accèssits. En aquesta setena edició s’han presentat cinquanta-quatre treballs.

Els vint-i-un classificats per a representar Catalunya en la fase estatal de l’Olimpíada Internacional de Física vitjaran del 8 a l’11 d’abril a Alacant. Els cinc estudiants que superin la fase estatal participaran en l’Olimpíada Internacional, que tindrà lloc a Zagreb (Croàcia) del 17 al 25 de juliol, i els quatre primers classificats participaran a l’Olimpíada Iberoamericana a Panamà, que se celebrarà el mes de setembre. La fase catalana de l’Olimpíada de Física es va dur a terme el 5 de febrer i s’hi van inscriure cent vuit persones. Els set primers classificats reben 380 euros; els set segons classificats, 285 euros, i els set tercers classificats, 220 euros.

Voleu estar informats i saber què fem a l'IEC?

Agenda, notícies, entrevistes, estudis, publicacions, actes… tota l’activitat de l’IEC al nou butlletí. Més accessible, més personalitzat i amb més contingut