Notícies i actualitat

Carrega més notícies
Torna a les notícies
L’'Enciclopèdia de Menorca' celebra a Barcelona el trentè aniversari amb un acte commemoratiu
19/02/2010

«L’Enciclopèdia de Menorca no només és l’orgull de l’illa, sinó de tots els Països Catalans». D’aquesta manera va cloure Jordi Carbonell, membre de la Secció Filològica, el seu parlament durant l’acte de commemoració del trentè aniversari de l’Enciclopèdia de Menorca, que es va celebrar el 18 de febrer a la Biblioteca de Catalunya. A més de Carbonell, hi van intervenir Pasqual Maragall, expresident de la Generalitat de Catalunya; Marc Pons, president del Consell Insular de Menorca; Joan Lluís Torres Faner, conseller de Cultura del Consell Insular de Menorca; i Josep Miquel Vidal Hernández, director de l’obra.

L’Enciclopèdia de Menorca va néixer amb l’objectiu de recollir tots els aspectes de la realitat menorquina, tant els que pertanyen al camp de les ciències, en especial les naturals, com al de les humanitats, agrupats segons una estructura temàtica. Es tracta, en paraules de Carbonell, d'«una publicació construïda des de Menorca i des d’una perspectiva menorquina però que ha trascendit a l’àmbit internacional». Els treballs d’edició de l’Enciclopèdia de Menorca són a càrrec de l’Obra Cultural de Menorca, que va començar a treballar en aquest projecte durant la tardor del 1977. El primer fascicle de l’obra es va publicar el mes de juny del 1979, i des d’aleshores se n’han editat tretze volums.

Els volums han tractat la Geologia, El món vegetal, Invertebrats no artròpodes, Vertebrats (Peixos, rèptils i amfibis), Arqueologia, Economia, Antropologia (I i II), Història (I i II), Història de l'Art (I i II). Es tracta d'una obra de gran rigor científic que, amb la col·laboració dels millors especialistes en cada àmbit de coneixement, presenta una visió exhaustiva de l'illa. Com a reconeixement públic, l'any 1987 va rebre un dels Premis 31 de Desembre de l'Obra Cultural Balear.