Torna a les notícies
El professor Joan Sabaté, Casa Amella i el projecte «Què i com menjar durant el càncer», premiats pel Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans
Secció: General
04/04/2025

L’acte de lliurament dels premis s’ha celebrat aquest migdia a la Sala Prat de la Riba de l’IEC

El Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans (CCNIEC) ha lliurat els Premis CCNIEC 2024 aquest divendres, 4 d’abril de 2025. El XIII Premi Ramon Turró ha estat concedit al professor Joan Sabaté en reconeixement d’una trajectòria d’excel·lència en el camp de la nutrició. D’altra banda, el XIII Premi CCNIEC a la millor iniciativa en el camp de la millora de l’alimentació de la població ha recaigut en el projecte «Què i com menjar durant el càncer» i l’XI Premi CCNIEC Marc Viader a la innovació en productes alimentaris ha estat concedit a Casa Amella. També s’han atorgat els premis a les millors tesis doctorals del curs 2023-2024 dels grups investigadors que formen el CCNIEC.

L’acte ha estat presidit per Pere Puigdomènech i Rosell, president de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC; Joan Gòdia i Tresánchez, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, i Esteve Fernández Muñoz, secretari de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. L’obertura de l’acte ha estat a càrrec de Jordi Salas-Salvadó, director del CCNIEC.

Joan Sabaté Caselles, Premi CCNIEC Ramon Turró

Joan Sabaté Caselles és catedràtic de nutrició, d’epidemiologia i de medicina i un investigador eminent en aquests camps. Actualment, dirigeix el Center for Nutrition, Healthy Lifestyle & Disease Prevention a l’Escola de Salut Pública de la Universitat de Loma Linda, a Califòrnia. Els seus treballs en nutrició, dieta vegetariana, fruits secs i salut cardiovascular, i nutrició sostenible són internacionalment reconeguts. Es va graduar en medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona i s’especialitzà en medicina interna a l’Hospital de Sant Pau (1987). Des de 1988 viu a Loma Linda, on es va doctorar en salut pública (Universitat de Loma Linda, 1989), i on ha desenvolupat una brillant carrera acadèmica, amb constants col·laboracions amb la comunitat nutricional catalana.

El doctor Sabaté és un advocat destacat de la dieta vegetariana, havent exercit en cinc ocasions com a director del Congrés Internacional de Dieta Vegetariana a Loma Linda i ha publicat llibres emblemàtics sobre el tema i sobre la sostenibilitat alimentària. Ha participat en nombrosos projectes de recerca, ha publicat més de 200 treballs originals en revistes indexades, i ha dirigit vint-i-set tesis doctorals. Ha rebut diversos premis i reconeixements internacionals, inclòs el privilegi de ser part del Comitè Consultiu de les Dietary Guidelines for Americans de l’any 2020.

El doctor Sabaté és un investigador reconegut mundialment que continua configurant la ciència nutricional i la seva repercussió en salut pública gràcies al seu excel·lent lideratge acadèmic.

El projecte audiovisual «Què i com menjar durant el càncer», millor iniciativa per a la millora de l’alimentació

El CCNIEC ha reconegut la tasca del projecte «Què i com menjar durant el càncer» amb el Premi CCNIEC a la millor iniciativa en el camp de la millora de l’alimentació de la població. Aquesta proposta, liderada per la doctora Anna Tresserra, de la Universitat de Barcelona, i el doctor Raul Zamora, de l’Institut Català d’Oncologia, pretén donar pautes senzilles i pràctiques per a ajudar a la gestió diària de l’alimentació durant el tractament del càncer en persones adultes, a través de vídeos, receptes i altres materials posats a disposició de qualsevol malalt, familiar o professional.

Casa Amella, un exemple d’innovació i compromís amb l’alimentació saludable

El premi Marc Viader a la innovació en productes alimentaris, ha estat otorgat a Casa Amella per la seva innovació i compromís amb una alimentació saludable, sostenible i basada en productes ecològics de proximitat.

Amb la finalitat de promocionar les tesis doctorals d’excel·lència relacionades amb el món de la nutrició i l’alimentació i reconèixer-ne la qualitat científica, el CCNIEC ha lliurat els premis a les tres millors tesis doctorals d’investigadors pertanyents als grups de recerca que integren el CCNIEC.

Sobre el CCNIEC

El CCNIEC està format per vint-i-sis grups de recerca reconeguts dels Països Catalans que es dediquen a l’alimentació, la nutrició i el metabolisme. Creat el 1999, té com a objectiu fonamental contribuir a l’avenç de la recerca bàsica i aplicada en nutrició i a la millora de la qualitat de la informació i la formació nutricional de la societat.