Torna a les notícies
Tot a punt per a una nova edició del cicle IEC-ARA: «Qüestions IEC: interroguem, entenem, conversem»
Secció: General
06/02/2025

Veus expertes en biologia, farmacologia o geografia abordaran els grans reptes del present, com ara les catàstrofes naturals i el canvi climàtic, la proliferació d’espècies invasores i la crisi de l’habitatge.

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC), en col·laboració amb el diari Ara, enceta una nova edició del cicle IEC-ARA: «Qüestions IEC: interroguem, entenem, conversem» per a donar resposta als principals reptes globals. Entre el febrer i el juny tindrà lloc la primera part del programa, que s’estructura en quatre sessions, mentre que les dates de la segona part del cicle s’anunciaran més endavant.

Quin perill suposen les noves espècies invasores? Com evolucionarà la recerca i comercialització de medicaments en el futur? Pot la humanitat frenar la degradació del planeta? Com es pot garantir el dret a l’habitatge? Enguany, es reflexionarà sobre qüestions que marquen l’agenda informativa de la mà d’experts en diverses àrees del coneixement.

Les conferències tindran lloc els dimarts 18 de febrer, 18 de maig, 13 de maig i 3 de juny, a les 17.30 h a la seu de l’IEC.

El cicle s’iniciarà el dimarts 18 de febrer amb la conferència Quines espècies ens estan envaint i quins perills generen? Com afecten el medi autòcton? Es pot aturar la seva expansió? Hi intervindran Montserrat Vilà, ecòloga, i Xavier Turon, biòleg, amb la moderació de Cristina Sáez, directora del suplement «Ciència» de l’Ara.

La segona sessió serà dimarts 18 de març i portarà com a títol La revolució dels medicaments del futur. Joan-Ramon Laporte, farmacòleg, i Guillem López Casasnovas, economista, plantejaran incògnites com ara: qui farà la recerca? Eliminarem completament el dolor? Fins a on serem capaços de millorar la salut dels més llongeus? Gemma Garrido, cap de la secció «Societat» de l’Ara, moderarà el debat.

El clima i les catàstrofes naturals seran el tema central del tercer col·loqui, titulat Ciència per frenar les catàstrofes naturals. Dimarts 13 de maig, el debat girarà entorn dels fenòmens extrems, com ara la Dana, cada cop més habituals i devastadors. Aturarem l’erosió del planeta? Disposem de la tecnologia i la ciència per a aconseguir-ho? Hi participaran Jordi Corominas, geòleg, i Francesca Segura, geògrafa, en una conversa moderada per Ignasi Aragay, director adjunt del diari Ara.

La primera part del cicle IEC-ARA conclourà el dia 3 de juny amb la sessió Habitatge: les solucions tècnicament possibles. A la quarta conferència d’aquesta edició, es plantejarà preguntes com: és l’hora de construir noves ciutats des de zero? Com es pot generar sòl públic? Els ponents que protagonitzaran el debat seran Josep Vicent Boira, geògraf, i Ferran Sagarra, arquitecte, amb la moderació de la subdirectora del diari Ara, Carla Turró.

La inscripció al cicle «Qüestions IEC: interroguem, entenem, conversem» és gratuïta i cal fer-la a través del formulari següent, abans del 14 de febrer.