Torna a les notícies
L’aportació dels científics musulmans en el camp de l’astronomia durant l’Edat Mitjana, a anàlisi a l’IEC
16/11/2009

Mònica Rius, especialista en història social de la ciència àrab al Magrib i al-Andalus i presidenta de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica, filial de l'IEC, oferirà dimecres, 18 de novembre, la conferència «La ciència a l’Islam occidental: la circulació de coneixements a la Mediterrània».

Noms com Al-Khwarizmi o Azarquiel són desconeguts per a la majoria del públic. Sense la seva obra, però, avui dia seria impossible entendre la ciència. El primer és el pare de l’àlgebra, mentre que el segon va inventar l’assafea, un instrument que es va utilitzar en astronomia i en orientació i navegació. Tots dos van viure a l’al-Andalus durant l’Edat Mitjana, i són un exemple de la importància de la cultura araboislàmica en la transmissiò de la ciència oriental cap a Europa. Del paper que van jugar els científics musulmans durant la Edat mitjana i, més especialment en el camp de l’astronomia, en parlarà Mònica Rius el proper dimecres, 18 de novembre, a les set del vespre, a la sala Nicolau d’Olwer de l’IEC. Rius oferirà la conferència «La ciència a l’Islam occidental: la circulació de coneixements a la Mediterrània» dins del «Cicle de conferències magistrals del curs acadèmic 2009-2010», que enguany commemora l’Any Internacional de l’Astronomia.

La conferència de Mònica Rius és la segona del «Cicle de conferències magistrals del curs acadèmic 2009-2010», que organitza, des del curs 2005-2006, la secretaria científica de l’IEC amb l’objectiu posar a l’abast de la societat els coneixements aconseguits en qualsevol branca de la ciència. En l’organització hi participen la Secció de Ciència i Tecnologia de l’Institut i les societats filials Societat Catalana de Física i Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica. L’edició d’aquest curs se centra en l’Any Internacional de l’Astronomia, un esforç global iniciat per la Unió Astronòmica Internacional (IAU) i la UNESCO per a ajudar els ciutadans del món a redescobrir el seu lloc a l’Univers i potenciar així els sentiments de meravella i descobriment. L’encarregat de la primera sessió del cicle, que es va celebrar el 4 de juny, va ser Sheldon Lee Glashow, de la Universitat de Harvard i de la Universitat de Boston i Premi Nobel de Física el 1979, amb la conferència «Beyond Darwin – From the elements to the Universe».