Torna a les notícies
Club Editor publica A la recerca del català usual, un epistolari entre Joan Coromines i Joan Sales
Secció: Llengua
10/07/2024

L’Institut d’Estudis Catalans va acollir ahir la presentació de l’epistolari A la recerca del català usual, publicat per Club Editor, que recull la correspondència entre els destacats intel·lectuals catalans, Joan Coromines i Joan Sales. L’acte va consistir en una roda de premsa, en la qual es va posar de manifest la importància històrica i lingüística de la seva relació epistolar.

El llibre ofereix una visió única sobre la col·laboració i les divergències entre Joan Coromines, reconegut filòleg i autor del Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana, i Joan Sales, escriptor i editor conegut principalment per la novel·la Incerta glòria.

 
Les cartes, intercanviades al llarg de diverses dècades (entre el 1946 i el 1983), revelen discussions apassionades sobre la llengua catalana, la normativització i l’evolució, així com sobre qüestions culturals i polítiques del moment que encara ara són d’actualitat.
 
Aquest epistolari no només és un testimoni de la intensa relació entre els dos intel·lectuals, sinó que també proporciona una finestra a l’evolució del català en una època marcada per la repressió franquista i la renaixença cultural posterior. Coromines i Sales compartien una profunda passió per la llengua catalana, però sovint es trobaven en desacord sobre com havia d’evolucionar i de ser preservada.
 
Les cartes evidencien tant la col·laboració com les discrepàncies entre Coromines i Sales. Coromines, amb una visió més purista, sovint defensava un català que respectés les formes tradicionals i arrelades, mentre que Sales advocava per una llengua més viva i adaptada als nous temps. Aquests diàlegs reflecteixen la riquesa i complexitat del debat lingüístic català, així com l’amistat i el respecte mutu que Sales i Coromines es tenien, malgrat les seves diferències.
 
Durant la presentació, es va subratllar la importància de publicar aquest epistolari avui dia, ja que permet entendre millor les arrels de la llengua catalana moderna i els esforços per mantenir-la viva. Els ponents van destacar la influència de Coromines i Sales en la cultura catalana i com la seva correspondència continua sent rellevant per a les noves generacions de filòlegs i estudiosos de la llengua catalana.
 
Podeu recuperar la notícia a continuació: