Torna a les notícies
La Societat Catalana de Biologia celebra la novena edició de la Nit de la Biologia
Secció: Ciències biològiques
09/07/2024

La Societat Catalana de Biologia celebra la 9a edició dels Premis SCB per reconèixer les diferents etapes i aspectes de la trajectòria científica en l’àmbit de les ciències biològiques. El lliurament dels premis estarà emmarcat dins la 9a Nit de la Biologia, que tindrà lloc l’11 de juliol a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans.

L’acte pretén reconèixer i fomentar les activitats de recerca, divulgació, emprenedoria i innovació en l’àmbit de les ciències biològiques que es duen a terme a casa nostra. El lliurament dels Premis de la Societat Catalana de Biologia (SCB), filial de l’IEC, tindrà lloc l’11 de juliol de 2024 a les 19h al Claustre de l’Institut d’Estudis Catalans. L’acte serà presentat pel biòleg i reporter Pere Renom i l’espectacle serà conduït pel geòleg i fotògraf Xavi Bou. En Xavi Bou ens presentarà els seus curts fotogràfics, les “ornitografies” acompanyades de cançons musicals.

Els Premis SCB inclouen un total de set modalitats diferents que cobreixen diferents etapes i aspectes de la trajectòria científica, des d’estudiants de batxillerat fins a emprenedoria i divulgació.

El Premi SCB Trajectòria Professional Leandre Cervera s’atorga al professional que al llarg de la seva trajectòria hagi contribuït d’una manera més destacada al progrés o la difusió de les ciències de la vida.

El Premi SCB Article Científic guardona la millor publicació científica desenvolupada majoritàriament en territoris de parla catalana l’any 2023. La formació de nou talent investigador està reconeguda amb tres modalitats. Per una banda, els investigadors doctorats recentment poden optar al Premi SCB Jove Investigador/a, el qual s’atorga a la millor tesi doctoral guardonada amb el premi extraordinari el curs 2021-2022.

Per segon any consecutiu, comptem també amb el Premi SCB al Treball de Final de Grau Mercè Durfort, un nou premi enfocat a estudiants universitaris que just han acabat la carrera i que han defensat el treball de final de grau en l’àmbit de les biociències l’any 2023.

Per últim, els estudiants de segon de batxillerat poden optar al Premi SCB Treball de Recerca de Batxillerat, que premia el millor treball de recerca desenvolupat en un centre d’educació secundària durant el curs 2023-2024. Altres modalitats inclouen aspectes de comunicació i emprenedoria en l’àmbit de les ciències biològiques.

El Premi SCB Divulgació reconeix la millor obra de divulgació de l’àmbit de les ciències biològiques del 2023, mentre que el Premi SCB a l’Start Up s’atorga a la millor Start Up del sector biotecnològic o de ciències biològiques fundada en els darrers cinc anys (2019-2024) en l’àmbit local o regional.

Les candidatures s’han pogut presentar a través dels formularis disponibles al web de l’SCB fins al 23 d’abril a les 15.00 h. Totes les candidatures han hagut de ser presentades pels mateixos investigadors, excepte en el cas dels premis Trajectòria Professional Leandre Cervera i Treball de Recerca de Batxillerat, les quals han de ser proposades per una institució científica o bé pel tutor/a del treball, respectivament.

La Nit de la Biologia, l’acte més rellevant i esperat dins la SCB, no és tant sols una entrega de premis, sinó que s’ha consolidat ja com una festa i un espai de trobada de persones properes a l’àmbit de la biologia, incloent-hi des de científiques, docents, investigadores, comunicadores o sòcies de la SCB fins a un públic general. Les bases completes dels premis es poden consultar al web de l’SCB.