Torna a les notícies
Els arxius, garants de la memòria
Secció: General
10/06/2024

Ahir, 9 de juny, es va celebrar el Dia Internacional dels Arxius. L’origen d’aquesta celebració es deu a la data de creació del Consell Internacional d’Arxius (ICA) l’any 1948, sota el patrocini de la UNESCO. Des de l’any 2009, institucions d’arreu del món, entre elles l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), s’han anat sumant a la celebració de l’efemèride.  

Els arxius catalans han celebrat la Setmana Internacional dels Arxius amb activitats per a tots els públics sota el lema «Som present, som històries». L’objectiu és fer més visible el patrimoni documental i transmetre la importància dels arxius com a reservori de coneixement i de les vivències individuals i col·lectives que han modelat la nostra història.

Des de la seva fundació, l’IEC han anat construint un arxiu de gran valor documental (arxiu històric, fons personals, fons audiovisuals…). Precisament, aquest dimarts 18 de juny, al claustre de la Casa de Convalescència, se celebrarà el dia de la creació de l’IEC. L’acte s’iniciarà amb un espectacle que recrea aquells dies de juny del 1907, i comptarà amb la presència dels quatre presidents de les diputacions catalanes. La Diputació de Barcelona, amb Enric Prat de la Riba al capdavant, va ser l’entitat impulsora de l’IEC.

 


 

Els arxius s’han transformat: el paper conviu amb els bits. La plataforma IEC Obert pretén posar a l’abast del públic, a través d’una plataforma digital amb accés web, el coneixement i valuosos documents des de 1907 i tot el que va generar dia a dia pel que fa a la història, la ciència i la cultura catalanes. Aquí teniu exemples de documents històrics:

Carta de Pompeu Fabra a Antoni Rubió i Lluch (7/12/1907)


Carta de Francesca Bonemaisson al president de l’Institut d’Estudis Catalans (7/4/1913)

 

Acta de creació de l’IEC signada per Enric Prat de la Riba (1907)

 

 Per a saber-ne més sobre l’IEC Obert, cliqueu aquí.