Torna a les notícies
El programa Va passar aquí de Betevé recorda la visita d’Albert Einstein a l’antiga seu de l’IEC
Secció: General
05/06/2024

L’any 1923, la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, avui Palau de la Generalitat, es va omplir per acollir la conferència d’Einstein a Barcelona.

Einstein havia arribat a la capital catalana convidat per la Mancomunitat per a promoure la ciència a Catalunya. El matemàtic Esteve Terradas i Rafael Campalans, director del Consell de Pedagogia de la Mancomunitat, van ser els encarregats d’organitzar l’estada del científic alemany.

 
La visita va provocar una gran expectació, ja que feia només un any que Einstein havia guanyat el Premi Nobel de Física per la descoberta de la llei de l’efecte fotoelèctric. Segons la premsa de l’època: «Només una desena dels assistents van poder entendre les teories del científic alemany, que barrejava aquest idioma amb el francès».
 
Cent anys més tard, el març de 2023, l'Institut d'Estudis Catalans va promoure l'exposició «100 anys d'Einstein a Catalunya» per analitzar i recuperar aquest curs que va impartir a Barcelona. També es van organitzar altres activitats, com ara dues jornades on s'oferiren diferents aspectes de la història i l'actualitat d'Einstein (a càrrec de Carme Jordi, Luis Navarro, Xavier Roqué, Marta Sanz-Solé, Lluís Torner i Sebastià Xambó).
 
 
 
Tot plegat ens permet constatar que la figura d'Albert Einstein continua despertant interès (no sense controvèrsies) i es troba -potser definitivament- en el fonament de la ciència i la tècnica del nostre temps.
 
Podeu veure el programa sencer en aquest enllaç.