Notícies i actualitat

Carrega més notícies
Torna a les notícies
L’IEC lamenta la mort de Gabriel Ferraté, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut
Secció: General
12/02/2024

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) lamenta la mort als 91 anys de Gabriel Ferraté, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC des de l’any 1978. Ferraté va ser rector fundador de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) del 1995 al 2005 i rector de la Universitat Politècnica de Catalunya del 1972 al 1976 i del 1978 al 1994.

Nascut a Reus l’any 1932, va ser enginyer industrial i perit agrícola. La seva activitat professional, científica i investigadora es va centrar en els camps de la informàtica, l’automàtica i la robòtica. Va ser director general d’Universitats i Investigació de la Generalitat de Catalunya, i director general de Política Científica del Ministeri d’Educació.

 

La presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, ha destacat la seva «gran capacitat emprenedora»: «Sempre pensava els projectes en gran, amb una visió àmplia. Tenia un sentit pràctic molt profund i una gran creativitat».
Era membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, de l’Acadèmia d’Enginyeria d’Espanya i de l’Acadèmia de Ciències i Arts Europea.

 

Doctor honoris causa per la Universitat Politècnica de Madrid i per la Universitat de Lleida. Va rebre, entre altres distincions i reconeixements, la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic (1989), la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona al mèrit científic (1998) i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1996).