Torna a les notícies
La professora Joana Maria Planas Rosselló, el Banc dels Aliments i la família Roca d’El Celler de Can Roca, premiats pel Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans
Secció: Ciències biològiques
30/01/2024

El Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans (CCNIEC) va lliurar, el divendres 26 de gener, el XII Premi Ramon Turró, en reconeixement d’una trajectòria d’excel·lència en el camp de la nutrició, a la professora Joana Maria Planas Rosselló; el XII Premi CCNIEC a la millor iniciativa en el camp de la millora de l’alimentació de la població al Banc dels Aliments, i el X Premi CCNIEC Marc Viader per la innovació en productes alimentaris a la família Roca d’El Celler de Can Roca. També es van atorgar els premis a les millors tesis doctorals del curs 2022-2023 dels grups investigadors que formen el CCNIEC.

L’acte va ser presidit per Teresa Cabré i Castellví, presidenta de l’IEC; Joan Gòdia i Tresánchez, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, i Jordina Capella González, cap del Servei de Promoció de Vida Saludable i de Prevenció de Malalties Cròniques no Transmissibles del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. L’obertura de l’acte va anar a càrrec de Jordi Salas-Salvadó, director del CCNIEC.

El jurat dels premis va estar format pel director i la Junta Permanent del CCNIEC, i pels directors generals de Salut Pública i d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya.

El CCNIEC està constituït per vint-i-set grups de recerca reconeguts dels Països Catalans que es dediquen a l’alimentació, la nutrició i el metabolisme. Creat el 1999, té com a objectiu fonamental contribuir a l’avenç de la recerca bàsica i aplicada en nutrició i a la millora de la qualitat de la informació i la formació nutricional de la societat.


Els guardonats

El CCNIEC ha atorgat el XII Premi CCNIEC Ramon Turró, en reconeixement d’una trajectòria d’excel·lència en el camp de la nutrició, a Joana Maria Planas Rosselló, per la seva dilatada i fructífera trajectòria docent i investigadora nacional i internacional en l’àmbit de la fisiologia i de la nutrició.

Joana Maria Planas Rosselló va estudiar a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona (UB), en la qual va obtenir els graus de llicenciada i doctora, ambdós amb la qualificació de premi extraordinari. Des d’octubre de 1974, ha estat professora de fisiologia a la mateixa facultat i ha realitzat una intensa activitat docent i investigadora. Des de 1982, ha liderat el grup de recerca consolidat per la Generalitat de Catalunya, Transport Intestinal que, posteriorment, va rebre el nom de Fisiologia i Nutrició Experimental. La seva recerca es va centrar, des dels inicis, en els mecanismes d’absorció intestinal de nutrients. Amb els anys, aquests objectius es van estendre als compostos bioactius continguts en els aliments per tal d’estudiar els mecanismes de transport intestinal, la biodisponibilitat, distribució i eliminació de l’organisme, així com els efectes sobre la salut. L’homenatjada és membre fundadora de l’Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària de la UB (INSA-UB) i del Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans (CCNIEC). Durant aquests anys, ha gaudit de seixanta-un projectes obtinguts en convocatòries competitives, i ha sigut investigadora principal en trenta-un d’ells. Ha publicat més de cent cinquanta articles en revistes indexades. També ha dirigit dinou tesis doctorals. Planas ha realitzat diverses estades de recerca al King’s College de Londres, a la Universitat Tècnica de Munic (TUM) i a la Universitat de Califòrnia a Los Angeles (UCLA). A més, és membre de diferents societats científiques nacionals, com la Sociedad Española de Bioquímica y Biología Molecular (SEBBM), la Sociedad Española de Nutrición (SEÑ) i de la Sociedad Española de Ciencias Fisiológicas (SECF), i també d’internacionals com ara The Physiological Society, del Regne Unit, i l’American Physiological Society, dels EUA. Com a reconeixement a la seva trajectòria professional, la professora Planas és acadèmica numerària a la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya.

El CCNIEC ha reconegut la tasca del Banc dels Aliments amb el XII Premi CCNIEC, a la millor iniciativa en el camp de la millora de l’alimentació de la població.

El Banc dels Aliments és una fundació privada independent, apolítica, aconfessional i sense ànim de lucre creada l’any 1987, i des de l’inici ha basat la seva activitat en dos eixos d’acció: d’una banda, la sostenibilitat, ja que treballa cada dia per recuperar el màxim d’aliments possibles, reduir el malbaratament alimentari, i, de l’altra, la solidaritat, ja que contribueix a garantir el dret a l’alimentació per a totes les persones al nostre entorn. Té com a objectiu principal recuperar els excedents alimentaris o adquirir productes bàsics per distribuir-los entre les persones que no disposen d’una alimentació suficient, segura i saludable, fent-ho de manera que es respecti i millori la seva dignitat.


El CCNIEC ha atorgat el X Premi CCNIEC Marc Viader, a la innovació en productes alimentaris, a la família Roca d’El Celler de Can Roca.

El Celler de Can Roca està dirigit per tres germans reconeguts a tot el món pels seus respectius camps: Joan, com a cuiner, Josep, com a sommelier i Jordi, com a pastisser. La seva cuina és complexa, ja que incorpora tècniques d’avantguarda i múltiples ingredients per a crear plats dissenyats que evoquin records, emocions i el paisatge de la regió. La cuina d’El Celler de Can Roca és una cuina que dialoga amb la ciència i el camp, la tecnologia i la sostenibilitat, el producte i l’antropologia sensorial.

Per acabar, el CCNIEC, amb la finalitat de promoure les tesis doctorals d’excel·lència relacionades amb el món de la nutrició i l’alimentació i reconèixer-ne la qualitat científica, va lliurar els premis CCNIEC-Danone i CCNIEC-Fundació Eroski a tres investigadors pertanyents a grups de recerca que integren el CCNIEC.