Torna a les notícies
El DIEC en línia incorpora 30 articles nous i 278 modificacions
Secció: Llengua
27/11/2023

La Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans ha actualitzat el Diccionari de la llengua catalana de l’IEC (DIEC) amb 30 articles nous i 278 modificacions o ampliacions, aquest 2023. 18 d’aquests articles ja s’havien aprovat i fet públics al juny, i al novembre se n’han afegit 12 més (+)

Entre les paraules que s’hi han incorporat aquest 2023, en destaquen algunes d’ús ja molt comú, com donassa, edatisme, gentrificació, hacker, betlem i l’adjectiu tarat -ada. També entren al diccionari dotze gentilicis derivats de noms de comarques dels territoris de llengua catalana: aneuenc, anoienc, franjolí, garrafenc, lluçanès, maresmenc, montsianenc, noguerenc, pitiús, saforenc, segrianenc i terraltenc.

 

Una altra de les paraules que s’afegeix a la versió en línia del DIEC és birra, elegida neologisme de l’any el 2022.

 

A banda de les 30 incorporacions noves al diccionari, també s’han ampliat o modificat 278 articles. Les modificacions inclouen addicions, esmenes i supressions que poden afectar qualsevol informació de lentrada de diccionari (la categoria gramatical, els exemples, la informació morfològica, les locucions, les definicions, etc.).

 

Per exemple, a la definició de carpeta s’hi incorpora ‘Conjunt de fitxers informàtics agrupats sota un mateix nom, i a l’entrada de col·locar s’hi afegeix l’efecte que produeix en algú una droga, l’alcohol o una altra substància. També s’amplia l’article del substantiu basca, que ara inclou una nova accepció amb el significat de ‘xafogor’.

 

En el cas del verb ocupar, passa a incorporar un significat ben actual: Establir-se (en un habitatge o en un local) sense el consentiment del propietari’.

 

Es modifiquen, també, les definicions de marit i muller, que deixen de marcar el gènere de la parella. Així, el marit passa a ser un «Home casat respecte al seu cònjuge», i la muller  és la «Dona casada respecte al seu cònjuge».

 

Un altre canvi destacable és el que afecta el verb enquistar-se, que incorpora el que passa quan una situació difícil o un problema esdevé crònic. També s’amplia l’adjectiu fatal amb la definició «Molt malament».

 

 

Entre les novetats hi ha també locucions com ara a preu d’or, atac de cor, de carn i os, llengua de signes, anar massa lluny, sense paraules o xec en blanc.

 

La segona edició del DIEC, que és l’obra de referència normativa pel que fa al lèxic de la llengua catalana, es va publicar el 2007. Des de llavors ha estat objecte de diverses modificacions que s’han aplicat a la versió en línia. Des del 2020 aquestes revisions es fan dues vegades l’any. Aquest 2023, el mes de maig s’hi van incorporar 18 paraules i se’n van modificar 138, i al novembre s’han afegit 12 entrades noves i s’han ampliat o modificat 140 articles. En total, 308 modificacions al Diccionari de la llengua catalana.

 

Podeu consultar aquí les incorporacions i modificacions principals del 2023.