Torna a les notícies
Segon any del pòdcast de l’IEC, una celebració de les dones de l’Institut
Secció: General
25/07/2023

Enguany l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) continua publicant nous episodis del pòdcast Pioneres del coneixement. Les dones de l’IEC. El programa, que es va estrenar el 2022 a les plataformes Spotify, iVoox i Apple Podcasts, respon a la voluntat de l’Equip de Govern, encapçalat per Teresa Cabré, d’incorporar la perspectiva de gènere en les accions de l’IEC.

Així, el pòdcast de l’IEC neix com un record i un reconeixement de les dones de l’Institut, que, amb la seva carrera, han obert camí al coneixement. Preparat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona, el programa recull la història de les dones membres de la institució —avui representen un 17 % dels membres— i posa en relleu la seva contribució a la ciència i la recerca dels Països Catalans. 

 

L’any 1978 va accedir a l’IEC la primera dona membre de ple dret. Es tractava de Creu Casas i Sicart (1913-2007). Farmacèutica, naturalista i catedràtica de botànica, va arribar a ser una de les principals expertes en briòfits de la península Ibèrica. Creu Casas és la protagonista del primer capítol del pòdcast.

 

Col·legues de professió, alumnes i familiars han contribuït a recrear les apassionants carreres de Creu Casas, de la historiadora Eva Serra (1942-2018), la lingüista Aina Moll (1930-2019), l’escriptora M. Àngels Anglada (1930-1999), la medievalista Maria Teresa Ferrer (1940-2017) i la biòloga cel·lular Mercè Durfort (1943-2022). 

 

A partir del setè episodi, són les mateixes membres actives les que ens expliquen la seva carrera. Així, ens endinsem en l’estudi de les paraules amb la presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, copsem la bellesa dels nombres amb Pilar Bayer, ens apropem a la sociologia de les migracions amb Carlota Solé i amb Àngels Pascual, coneixem l’art-natura amb Carme Gràcia, l’oceanografia biològica amb Marta Estrada, la gramàtica amb Maria Josep Cuenca, la química inorgànica amb Pilar González, els clàssics amb Mariàngela Vilallonga, el nostre passat islàmic amb Dolors Bramon, la robòtica mèdica amb Alícia Casals i l’antropologia política amb Josepa Cucó. Com es van despertar les seves vocacions? De quina manera es van anar dirigint cap a una especialització? Quines lluites van haver de fer i quines passions les van dur a aprofundir en el coneixement científic?

 

Després dels primers divuit episodis del 2022, el 2023 es preveu publicar-ne dotze més. Els primers tres ja es troben disponibles a les plataformes: Mila Segarra i Neira: la gramàtica de l’oral, Maria Corominas i Piulats: comunicació, cultura i societat i Teresa Estrach i Panella: estudiant la pell. El pròxim episodi que es podrà escoltar estarà dedicat a Francesca Segura Beltrán, experta en la geografia dels rius efímers. I encara se’n publicaran nou més abans d’acabar l’any. El projecte continuarà i, l’any 2025, gairebé totes les dones membres de l’IEC hauran protagonitzat un episodi.