Notícies i actualitat

Carrega més notícies
Torna a les notícies
La presència i el paper de la química en els còmics de superherois de la Marvel centren una conferència a l’IEC
23/11/2011

Amb  la conferència «La tecnologia química en els superherois»,  Jordi Ojeda, doctor enginyer industrial i professor de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i  i Alejandro Martínez Viturtia, llicenciat en química, van explicar, el dia 23 de novembre a l'IEC, el paper que la tecnologia i la química han tingut en el desenvolupament de les històries de superherois i, sobretot, en els valors que transmeten els personatges, en els quals els coneixements científics i tecnològics juguen sovint un paper fonamental en el lideratge dels grups. Per fer-ho, van prendre l’exemple d’una novel·la gràfica de Spiderman, l’alter ego de Peter Parker.

Els ponents també van explicar que, tal com s’ha sabut recentment, en els anys seixanta, el Govern dels Estats Units va demanar a les editorials que incorporessin motius científics i tecnològics en les històries, amb l’objectiu de fomentar entre els adolescents la vocació per estudiar carreres d’enginyeria, amb l’objectiu d’assegurar una generació de persones qualificades per a poder respondre davant del conflicte que hi havia en aquell moment amb el bloc soviètic. És difícil mesurar l’impacte real que va comportar aquest fet, però sí que hi ha evidències que els conceptes de física i química en particular, i de ciència en general, van ser més presents en els personatges. D’aquesta manera, la ciència i la tecnologia van esdevenir un element essencial en el desenvolupament de les històries, així com en l’evolució dels personatges.

La conferència forma part del cicle de lectures 2011 «Còmic, ciència i tecnologia», coordinat per Jordi Ojeda. L’organització és a càrrec de la Societat Catalana de Tecnologia, la Societat Catalana de Química, filials de l’IEC, i la Càtedra UNESCO de Tècnica i Cultura de la Universitat Politècnica de Catalunya.