Torna a les notícies
L’arquitecta Carme Pinós, Premi Prat de la Riba de l’IEC 2023
Secció: General
21/04/2023

El XCII Cartell de premis i de borses d’estudi de l’IEC inclou més d’una seixantena de reconeixements, entre els quals hi ha el Premi Prat de la Riba, instituït l’any 1916

El lliurament dels Premis Sant Jordi de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) es va fer divendres, 21 d’abril, a la Sala Prat de la Riba de la Casa de Convalescència, seu de l’IEC. Teresa Cabré, presidenta de l’Institut, va presidir l’acte acompanyada del conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, i de la resta de membres de l’Equip de Govern de l’IEC.
 
Teresa Cabré va destacar que l’IEC és «un entramat d’àmbits temàtics, molt transversal». També va recordar que els premis tenen una trajectòria gairebé centenària i que són «una clara evidència del coneixement emergent, de gent jove que s’hi presenta amb il·lusió i que hi veuen una oportunitat per difondre els seus projectes».
 
El conseller Nadal, per la seva banda, va afirmar que «el Govern de la Generalitat creu en l’IEC, el valora i considera que és una institució prevalent al país». El titular de Recerca i Universitats va afegir que l’Institut «representa un passat molt sòlid i un futur molt engrescador».

 


 
Enguany, el Premi Prat de la Riba de l’IEC ha estat atorgat a l’arquitecta Carme Pinós «per la seva excel·lent trajectòria professional, materialitzada en programes arquitectònics arreu del món, per l’arrelament al territori català i per l’esperit crític de les seves propostes, que defugen l’arquitectura merament impactant». La ponència també ha destacat la seva resiliència en el trajecte de la seva pràctica professional com a dona.
 
L’arquitecta va aconseguir reconeixement internacional amb projectes com el cementiri d’Igualada, que va signar amb Enric Miralles. L’any 1991 va establir el seu propi estudi, des del qual treballa en encàrrecs que abasten des de reformes urbanes i obra pública fins a disseny de mobiliari. Entre els seus projectes més recents destaquen el conjunt de la plaça de la Gardunya, l’Escola d’Art Massana i la façana posterior del mercat de la Boqueria.
 
Pinós va destacar, després de rebre el guardó, que, com a arquitecta, «ha d’entendre la societat» i que, per a ella, «tot comença amb el pensament», un concepte que va vincular a la cultura i a la llengua, perquè, segons va afirmar, «no hi ha pensament sense llengua». També va defensar la llibertat creativa i es va mostrar convençuda que cal avançar, en qualsevol àmbit, sense por d’evolucionar.

 


 

Meritxell Bautista Quiñones ha estat reconeguda amb el Premi Creu Casas de l’Institut d’Estudis Catalans - Dones per canviar el món. També s’han concedit dues mencions honorífiques a María José Buzón Gómez i a Mar Porras Martínez. Aquest guardó s’atorga a dones en reconeixement de la seva trajectòria en tasques de divulgació i aproximació de la tecnologia a l’alumnat femení en qualsevol àmbit (enginyeria, arquitectura, informàtica, telecomunicacions, etc.).
 
El Premi Rafel Patxot i Jubert ha estat enguany per a Eugeni Casanova Solanes pel treball El crit de les muntanyes. Un viatge lingüístic al Capcir, el Conflent i l’Alta Cerdanya.
 
A més dels premis i de les borses d’estudi de l’IEC, es van lliurar els premis de les diferents seccions i societats filials, així com els premis, els ajuts i les borses de les fundacions de l’Institut.

L'acte es va tancar amb l’espectacle de música i dansa Casa d’àngels, inspirat en textos de Mercè Rodoreda.

 


 
Els Premis Sant Jordi tenen una llarga tradició històrica i contribueixen a assolir la finalitat de l’IEC de promoure l’alta investigació científica, principalment la de tots els elements de la cultura catalana.
 
Podeu consultar la relació dels treballs premiats aquí.