Torna a les notícies
La Xarxa per a la Conservació de la Natura celebra el seu vintè aniversari a l’IEC
Secció: Ciències biològiques
28/03/2023

El 14 de març va tenir lloc a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) el primer dels actes de celebració dels vint anys de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), entitat adherida a la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), filial de l’IEC.

Durant l’acte es va presentar el novè Inventari de Custòdia del Territori de Catalunya, el recull de les iniciatives de custòdia, tant públiques com privades, existents a Catalunya. Aquesta edició en recull un total de 796, que representen un 1,3 % del territori català.

 

Jordina Belmonte, presidenta de la ICHN, va ser l’encarregada d’obrir l’acte. Marc Vilahur, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, va destacar la bona feina de la XCN: «La Xarxa, la més important a Europa pel que fa a nombre d’integrants, evidencia que tenim una societat rica, amb moviment, amb capacitat de pensament crític. La Xarxa estructura el sector, permet que la Generalitat pugui interpel·lar-lo per via d’actors organitzats, i és una veu organitzada que treballa en pro de les futures polítiques. Això ens permetrà construir conjuntament un projecte de futur, necessari per a prendre decisions ambientals valentes.»

 

Cristina Sànchez, presidenta de la XCN, va apuntar: «Catalunya conté el 26 % de la biodiversitat europea, un territori que és el 0,07 % de la Unió Europea. Malgrat que tenim aquesta responsabilitat de conservació, la pèrdua de biodiversitat continua progressant. És un dels principals reptes que tenim davant com a país.»

 

Sànchez es va referir a l’Acord 30 × 30 europeu, que consisteix a restaurar el 30 % de la superfície d’Europa l’any 2030: «Hi seguirem treballant amb compromís i treball en xarxa. Quan l’entitat es va fundar, comptava amb 25 membres; ara en som 190 i esperem acabar l’any amb 200. En formen part entitats, ajuntaments, fundacions, consorcis, diputacions, universitats, centres de recerca, empreses… Som una gran família amb una gran diversitat d’opinions, amb un discurs fort, consolidat, consensuat.». Entre les xifres que també va donar la presidenta de la Xarxa, cal destacar aquestes: hi ha 800 iniciatives de custòdia en marxa, que afecten 42.000 hectàrees, i s’han fet més de 600 accions de voluntariat al llarg de l’any.

 

La cloenda de l’acte va ser a càrrec d’Anna Barnadas, secretària d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya. Barnadas va destacar la llarga trajectòria de la XCN i el seu encert a l’hora d’introduir el concepte de custòdia: «Els propietaris privats del territori van entendre que podien ser una part clau de la protecció de la natura, amb la custòdia.» També va descriure la XCN com una estructura àgil i sovint més efectiva que la Generalitat, que va sempre per davant i treballa amb paciència i constància».

 

Per a més informació de l’entitat: Xarxa per a la Conservació de la Natura.