Torna a les notícies
L’IEC vetllarà per la qualitat lingüística en l’Aliança per a la Presència Digital del Català
Secció: Ciències i tecnologia
22/03/2023

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) és una de les institucions que forma part de l’Aliança per a la Presència Digital del Català, un pacte que també compta amb l’Institut Ramon Llull, Òmnium Cultural, Acció Cultural del País Valencià, Obra Cultural Balear, Amical Wikimedia, Fundació .cat, Plataforma per la Llengua, Softcatalà i WICCAC.

La tasca principal de l’Aliança serà monitorar, diagnosticar, proposar i representar els drets lingüístics de la societat civil catalanoparlant en l’àmbit digital i ajudar a coordinar els esforços que ja es fan en aquest sentit.

Durant la presentació del projecte, que va tenir lloc el dimarts 21 de març, els promotors de la iniciativa van expressar la seva preocupació per la poca presència del català en el món digital. Van explicar que, per aquest motiu, entitats per a la promoció i defensa del català s’han unit per dedicar recursos tècnics, de coneixement i capacitat de mobilització i garantir aquesta presència.

Es tracta de la primera vegada, des de la creació del domini .cat, que entitats que treballen per la llengua s’uneixen per preservar i garantir la presència del català a Internet i que tingui en el món digital el lloc que li correspon d’acord amb el nombre de parlants.

Les entitats promotores, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, han identificat diversos àmbits del món digital en què la presència del català no és satisfactòria o bé reclama una atenció especial: contingut web, aplicacions mòbils, xarxes socials, plataformes audiovisuals, automoció, electrodomèstics, assistents de veu i intel·ligència artificial.

L’Aliança es proposa intervenir en cadascun d’aquests àmbits mitjançant tres línies d’actuació: el diagnòstic de la situació a partir de les dades; la interlocució amb els actors públics i privats que determinen la presència del català a Internet, i el seguiment d’aquesta presència per a verificar els efectes de les accions de millora i, si és el cas, detectar com més aviat millor possibles deterioraments.

La Fundació .cat ha assumit la confecció d’un informe de la situació actual. A partir dels primers resultats, l’Aliança presentarà l’informe al Govern de la Generalitat i es determinarà el full de ruta per a abordar les grans empreses digitals i solucionar el problema que afecta negativament la visibilitat del contingut web en llengua catalana.