Notícies i actualitat

Carrega més notícies
Torna a les notícies
Més de 1.000 centres educatius catalans i més de 100.000 alumnes participaran en la prova Cangur de matemàtiques 2023
15/03/2023

Demà dijous està convocada internacionalment la prova Cangur. La Societat Catalana de Matemàtiques, filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), coordina la prova Cangur en els territoris de parla catalana i representa Catalunya com a entitat nacional entre els països que formen part de l’associació internacional Kangourou sans Frontières, impulsora d’aquesta activitat  

 
Aquest 2023 la prova Cangur compta a Catalunya amb 1.022 centres inscrits, que n’inclouen d’Andorra i de la Franja de Ponent. D’aquests centres, 481 participaran en el Cangur de primària, 7.123 en les proves per a ESO i 399 en el Cangur per a batxillerat i cicles formatius. En la prova, pensada com una activitat didàctica col·lectiva, es proposen trenta reptes matemàtics de resposta tancada per als alumnes de secundària i vint-i-quatre per als alumnes del cicle superior de primària, plantejats com problemes creatius i imaginatius de resposta tancada.
 
L’any 2019 es va arribar a més de 120.000 participants. Després, la pandèmia va alterar el funcionament del Cangur (el 2020 no es va poder fer), com de tantes altres coses. Això no obstant, l’any passat ja es van superar els 100.000 participants, xifra que, tenint en compte les inscripcions, enguany es podran superar amb escreix.
 
Enguany, bona part dels concursants de batxillerat i cicles formatius es reuniran en seus externes. Una d’aquestes seus és l’edifici històric de l’IEC. A més, hi ha aules en totes les universitats públiques catalanes: Universitat de Barcelona (UB), Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Universitat Rovira i Virgili (URV), Universitat de Lleida (UdL), Universitat de Girona (UdG i Universitat Pompeu Fabra (UPF). També funcionen com a seus, per exemple, el Citilab de Cornellà o el pavelló municipal de Figueres.
 
Ahir, dimarts, coincidint amb el Dia Internacional de les Matemàtiques, la Societat Catalana de Matemàtiques va organitzar un acte a la seu de l’IEC, en el qual van participar representants d’institucions, entitats i associacions relacionades amb les matemàtiques. El lema de la jornada va ser «Matemàtiques per a tothom».
 
Gemma Huguet, professora de la UPC i del Centre de Recerca Matemàtica, va impartir una conferència sobre com les matemàtiques ajuden a entendre el cervell. Posteriorment, va tenir lloc una taula rodona, en la qual van participar Yolanda Martín, mestra d’infantil i primària; Dani Blasi, professor de matemàtiques en un institut; Berta Barquero, professora a la Facultat d’Educació de la UB, i Juan Jesús Donaire, professor al Departament de Matemàtiques de la UAB.
 
L’acte va ser conduït per Montserrat Alsina, presidenta de la Societat Catalana de Matemàtiques, i va comptar amb la presència de Daniel Crespo, rector de la UPC; Javier Lafuente, rector de la UAB; Joan Guàrdia, rector de la UB, i de Joan Cuevas, director general d’Innovació, Digitalització, Currículum i Llengües de la Generalitat de Catalunya. La presidenta de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC, Alícia Casals, va donar la benvinguda als assistents.