Torna a les notícies
Mor Ricard Torrents, membre emèrit de la Secció de Filosofia i Ciències Socials
Secció: Filosofia i ciències socials
06/03/2023

Ricard Torrents i Bertrana, fundador i primer rector de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, va morir el passat dissabte a l’edat de vuitanta-sis anys. Va néixer a Folgueroles, a la comarca d’Osona, l’any 1937. Va ser escriptor, traductor i estudiós de Jacint Verdaguer. Era membre emèrit de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). 

Ricard Torrents va estudiar humanitats, filosofia i magisteri al Seminari de Vic; teologia i ciències bíbliques a la Pontifícia Universitat Gregoriana i al Pontifici Institut Bíblic de Roma, i filosofia i literatura a la Universitat de Tübingen (Alemanya).

 
L’any 1977, Torrents va fundar l’Escola Universitària de Mestres Jaume Balmes, que va ser la primera pedra de l’actual Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, on va ensenyar llengua i literatura catalanes. Posteriorment, va impulsar els Estudis Universitaris de Vic, que va dirigir fins al 1997, any en què va ser escollit primer rector de la Universitat de Vic.
L’any 1979 va fundar l’editorial Eumo (nom derivat de la sigla d’Escola Universitària de Mestres d’Osona), concebuda com una editorial universitària. Aquesta editorial va publicar col·leccions d’ensenyament i d’educació, poesia i història, algunes de les quals va dirigir el mateix Torrents. L’any 2020, l’editorial, que el 1989 s’havia desdoblat en dues empreses (Eumogràfic i Eumo Editorial), va crear el Premi d’Assaig Ricard Torrents.
Com a traductor, va recórrer un ampli ventall d’autors: des de literatura infantil en italià i alemany fins a llibres de la Bíblia en hebreu i grec. Destaquen les traduccions dels Proverbis, l’Eclesiastès i l’Evangeli segons Sant Joan de la Bíblia de la Fundació Bíblica Catalana (Alpha, 1968); El capitalisme monopolista: assaig sobre l’estructura econòmica americana, de Paul A. Baran i Paul Sweezy (Anagrama, 1966); Sota la roda, de Hermann Hesse (Lumen, 1981), i Hipèrion o l’ermità a Grècia (Eumo, 1982), de Friedrich Hölderlin.
Avui dimarts, a les 15 hores, s'obrirà una sala de vetlla al Tanatori Ronda de Dalt de Barcelona. A les 17,30 hores, tindrà lloc una breu cerimònia de comiat. Torrents va decidir donar el seu cos a la ciència.