Torna a les notícies
L’IEC i la Universitat de Lleida col·laboren en l’elaboració del Corpus Literari Digital, que preserva i difon el patrimoni literari català
10/11/2011

«L’Institut d’Estudis Catalans acull aquest projecte amb molta satisfacció, ja que la preservació i l’estudi del patrimoni literari català és un dels objectius d’aquesta institució», ha declarat avui Salvador Giner, president de l’IEC, durant la signatura del conveni de cooperació entre l’Institut i la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida per a la realització del projecte Corpus Literari Digital, dedicat a la preservació, la difusió i l’estudi del patrimoni literari català. 

El conveni l’han signat avui, dijous 10 de novembre, el president de l’IEC i el rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández, a la seu de l’Institut. Hi han assistit també Jordi Malé i Joan Ramon Veny, en representació de la Càtedra Màrius Torres, i Carles Miralles, que juntament amb Joaquim Molas representarà l’IEC en el Comitè Científic del projecte.

El Corpus Literari Digital és un projecte que pretén preservar, difondre i promoure els estudis sobre el patrimoni literari català contemporani. El projecte fa accessible, per mitjà d’Internet, les edicions originals, manuscrits i enregistraments dels escriptors catalans, començant pels dels segles XIX i XX. El Corpus està estructurat en cinc seccions (hemeroteca, biblioteca, manuscrits, fonoteca i videoteca), vinculades mitjançant una base de dades de textos. Gràcies al buidatge de cada llibre, de cada revista, de cada plec de manuscrits i de cada enregistrament, els textos s’han convertit en registres bibliogràfics, als quals corresponen una imatge o un arxiu sonor o audiovisual. El Corpus disposa d’un cercador general per a realitzar tota mena de consultes dins la base de dades de textos, com per exemple, localitzar, visualitzar o escoltar totes les versions d’un mateix text o cercar les ocurrències d’una paraula en una mateixa obra, en totes les d’un autor o en un període determinat. Els resultats es mostren sempre en forma de bibliografia i es poden ordenar per qualsevol camp.