Torna a les notícies
La Institució Catalana d’Història Natural convoca un ajut a la recerca dedicat a la doctora Mercè Durfort
09/02/2023

Coincidint amb el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, que se celebra l’11 de febrer, la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), convoca l’Ajut ICHN a la Dona Naturalista. En aquesta edició es dedica a Mercè Durfort i Coll, precisament una de les protagonistes del pòdcast Pioneres del coneixement. Les dones de l’IEC, que ja consta de divuit capítols i és una contribució de l’IEC a visibilitzar dones científiques vinculades a la institució.

 L’Ajut ICHN a la Dona Naturalista, dedicat enguany a la doctora Mercè Durfort i Coll, està destinat a investigadores naturalistes dels Països Catalans que presentin una proposta per a desenvolupar un projecte de recerca naturalista que requereixi treball de camp. La investigadora pot estar vinculada a un centre de recerca, però el projecte que presenti no podrà estar vinculat a centres de recerca, empreses o fundacions. El projecte pot comptar amb la col·laboració d’un equip de persones, però ha de ser dirigit, com a mínim, per una investigadora. La dotació és de 4.000 euros i el termini per a la presentació de propostes finalitza el 26 de febrer de 2023. Les bases es poden consultar al blogs.iec.cat/ichn/

Pel que fa al pòdcast Les Dones de l''IEC, ja consta de divuit capítols, que es poden trobar a les plataformes Spotify, Apple Podcast i iVoox. Les dones científiques que s’hi han incorporat darrerament són:

·    Pilar González Duarte (1945), doctora en ciències químiques i catedràtica jubilada de química inorgànica de la Universitat Autònoma de Barcelona. Va ser la primera presidenta de la Societat Catalana de Química i és membre de l’IEC des del 2004.

·    Mariàngela Vilallonga (1952), catedràtica emèrita de filologia llatina de la Universitat de Girona. Dirigeix la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent i, des del 2021, presideix la Fundació Prudenci Bertrana. És membre de la Secció Filològica de l’IEC des del 2005.

·   Dolors Bramon i Planas (1943), professora emèrita d’estudis àrabs i islàmics al Departament de Filologia Semítica de la Universitat de Barcelona. És membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC des de l’any 2012.

·   Àngels Pascual de Sans (1938), sociòloga experta en migracions. És catedràtica emèrita de geografia humana de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC des del 2006.

·    Alícia Casals (1955), catedràtica d’arquitectura i tecnologia de computadors de la Universitat Politècnica de Catalunya des del 1990. És membre de l’IEC des de l’any 2007 i presideix la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut des del 2018.

·   Josepa Cucó i Giner (1950), antropòloga i doctora en història. Cucó ha estat catedràtica d’antropologia social de la Universitat de València i és membre de la Ho podeu Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC des de l’any 2011.

Hi podeu accedir des de l'àrea Destaquem a la web de l'IEC