Notícies i actualitat

Carrega més notícies
Torna a les notícies
Mor Ambler Moss, membre corresponent de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC
30/12/2022

El 28 de desembre va morir Ambler Hodges Moss, advocat, diplomàtic i membre corresponent de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) des del 2008. Moss va morir als vuitanta-cinc anys a Baltimore (Estats Units), la ciutat on havia nascut. Va ser un actiu defensor dels drets de Catalunya i un apassionat de la cultura catalana.

Moss va arribar a Catalunya l’any 1962, en ple franquisme, i va exercir de vicecònsol dels Estats Units a Barcelona. Durant els quatre anys durant els quals va ostentar el càrrec, es va reunir amb alguns membres de l’oposició al franquisme i es va implicar activament en el reconeixement de la llengua i cultura catalanes. Aquesta experiència la va convertir en un llibre titulat (Quatre) Barres i estrelles, publicat per Símbol Editors.

Doctor en dret per la Universitat de Washington, durant els anys setanta va treballar en una consultoria a Brussel·les, on s’especialitzà en transaccions comercials internacionals i legislació anti trust. Entre el 1978 i el 1982 va ser ambaixador dels Estats Units a Panamà, designat pel president Jimmy Carter. Va negociar la devolució del canal de Panamà amb el president Omar Torrijos.

Sempre va mantenir el vincle amb Catalunya i es va implicar en el Procés. El novembre del 2014 va signar el manifest «Deixin votar els catalans», juntament amb altres personalitats internacionals. El gener del 2021, fou una de les cinquanta personalitats que va signar el manifest «Dialogue for Catalonia», promogut per Òmnium Cultural, a favor de l’amnistia dels presos polítics catalans i del dret d’autodeterminació. L’any 1986 va rebre la Creu de Sant Jordi i també era membre del jurat del Premi Internacional Catalunya.