Notícies i actualitat

Carrega més notícies
Torna a les notícies
Mor l’historiador i epigrafista Géza Alföldy, membre corresponent de l’IEC
08/11/2011

Géza Alföldy (Budapest, 1935), historiador de l’antiguitat, expert en epigrafia clàssica llatina i membre corresponent de l’IEC des del 1996, va morir diumenge passat a Atenes. Alföldy, nascut a Hongria però de nacionalitat alemanya, és autor del Corpus inscriptionum Latinarum, la principal obra d’investigació que recull i analitza més de mil cinc-centes inscripcions d’època romana de Tarragona i de la qual es va publicar el primer dels tres volums el maig passat —els altres dos es publicaran el 2012. La dedicació d’Alföldy per Tarragona es va iniciar als anys setanta, i el 1975 va publicar un llibre sobre les inscripcions de Tàrraco.

El també historiador, epigrafista i membre de l’IEC Marc Mayer considera Alföldy «un dels grans epigrafistes dels segles XX i XXI i un renovador de la historia social de l’imperi romà que ha format una gran escola d’historiadors».

Géza Alföldy era doctor per la Universitat de Budapest i catedràtic emèrit de la Universitat de Heidelberg (Alemanya). Era doctor honoris causa per deu universitats, la primera distinció de les quals va ser la de la Universitat Autònoma de Barcelona. Autor de més de cinc-cents articles i una cinquantena de llibres, va rebre, entre altres reconeixements, el Premi Internacional Catalònia de l’IEC (1997) i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2001).