Notícies i actualitat

Carrega més notícies
Torna a les notícies
L'informe 'Les mutacions socials de la COVID-19' es presenta a València i Palma
04/11/2022

L'informe Les mutacions socials de la COVID-19, el número 7 de la col·lecció «Informes de l’Institut», editat a cura d’Andreu Domingo i Mercè Barceló, es presenta la setmana vinent a València i Palma. La recerca a partir de la qual s’ha redactat aquest informe ha estat impulsada per la Secció de Filosofia i Ciències Socials (SFCS) de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

L’informe estudia l’impacte de la pandèmia en els territoris de parla catalana des dels punts de vista d’un equip que representa algunes de les disciplines integrades a la SFCS: demografia, dret, economia, ciències de la comunicació, política educativa, geografia, antropologia, història de les fronteres, psicologia educativa i sociologia.

 El fil conductor de l’anàlisi ha estat interpretar l’impacte de la pandèmia com una crisi de governabilitat, en la qual s’ha de considerar la resposta de les diferents disciplines de les ciències socials com la creació d’immunologia política. Un cop afirmada la resiliència, en la qual la recerca epidemiològica i farmacèutica, així com l’esforç del sector sanitari, han estat cabdals, la recerca científica en general —amb una mirada especial a la sociologia— parla de efecte conjuntural en relació amb la majoria de fenòmens analitzats —la incidència en la mortalitat o en la mobilitat. No obstant això, més que amb un retorn a la normalitat ens trobem amb la reincidència accelerada de les tendències més negatives apuntades amb anterioritat —en el camp del dret, l’economia o els mitjans de comunicació, però també en l’educació i la recerca—, l’aparició de falses expectatives —en els moviments urbans o en el despoblament rural— i el que, en una escala temporal ampliada, pot comportar una fractura del sistema.

L’informe es presentarà a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, de València, el proper dimarts, 8 de novembre, a les 19 hores. La presentació de l’acte serà a càrrec de Jaume Guillamet i hi participaran Josepa Cucó, Josep Vicent Boira, Albert Moncusí i Andreu Domingo, coordinador de l’informe, tots ells membres de l’IEC. D’altra banda, aquesta obra també es presentarà a Palma; concretament, a l’edifici Sa Riera de la Universitat de les Illes Balears el 15 de novembre, a les 19 hores. A més de Jaume Guillamet i Andreu Domingo, hi participaran Bernat Sureda i Joana Maria Seguí, que també són membres de l’IEC.