Notícies i actualitat

Carrega més notícies
Torna a les notícies
«Les varietats dialectals del català són el nostre tresor més preuat», afirma la presidenta del Govern balear en la inauguració del curs de l’IEC
26/10/2022

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha fet la cloenda de l’acte d’inauguració del curs acadèmic 2022-2023 de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). La presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, en l’obertura, ha subratllat la diversitat i riquesa territorial de l’IEC i el paper clau de persones de les Balears en l’estudi i la cura de la llengua i la cultura catalanes. La celebració ha comptat amb una conferència de la filòloga Mar Massanell i una interpretació musical a càrrec de Maria del Mar Bonet i Borja Penalba.

La presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha afirmat que les varietats dialectals no poden ser un terreny per a incentivar el conflicte polític. Ha insistit que cal evitar que «la realitat de les varietats dialectals es converteixi en una excusa per a alimentar discursos segregacionistes»; ben al contrari, «hem de fer de les modalitats del català el nostre tresor més preuat». I ha recordat que la llengua és fonamental per a la cohesió social i que és molt important que les persones nouvingudes la coneguin i la parlin. La presidenta Armengol ha explicat que «a les Illes Balears hem restablert la pau social al voltant de la llengua», però que cal mantenir-se alerta. Finalment, ha manifestat la voluntat de donar suport a la tasca de l’IEC.

La presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, ha subratllat el paper de l’IEC com a eix vertebrador de la llengua i la cultura catalanes i ha recordat les grans aportacions de baleàrics com Aina Moll, Miquel Costa i Llobera, Joan Veny i Antoni M. Alcover, entre molts d’altres.

Mar Massanell, membre de la Secció Filològica de l’IEC, ha pronunciat la conferència inaugural, titulada «A vegades se mos apegue paraules que les sints a les notícies». La recerca lingüística com a acte d’amor. Finalment, i després de la cloenda de Francina Armengol, la cantant Maria del Mar Bonet i el músic Borja Penalba han fet una interpretació musical.

Podeu trobar les fotografies de l’acte a: https://flic.kr/s/aHBqjAcHGR