Notícies i actualitat

Carrega més notícies
Torna a les notícies
Dos treballs de l’IEC guardonats amb els Premis Crítica Serra d’Or 2022
07/10/2022

El llibre La nova geografia de la Catalunya postcovid, coordinat per Jesús Burgueño, ha obtingut el Premi Crítica Serra d’Or de Recerca en Ciències 2022. D’altra banda, el Segundo diccionario de los catalanes de México, de Gemma Domènech, Salomó Marquès, José M. Murià i Angélica Peregrina, ha rebut el Premi Crítica Serra d’Or de Recerca en Catalanística 2022.

Els Premis Crítica Serra d’Or són uns guardons que varen néixer l’any 1967 i que atorga cada any la revista Serra d’Or, de l’Abadia de Montserrat. Es tracta d’una distinció que ha assolit un gran prestigi en l’àmbit cultural català i que s’atorga a les categories següents: «Literatura i Assaig», «Recerca», «Teatre» i «Literatura infantil i juvenil».

Els dos treballs de l’IEC guardonats s’engloben dins la categoria de Recerca, el primer, en ciències i, l’altre, en catalanística. La nova geografia de la Catalunya postcovid, coordinat per Jesús Burgueño, ha rebut el Premi Crítica Serra d’Or de Recerca en Ciències 2022, segons l’Abadia de Montserrat, per la seva visió polièdrica sobre com es presenta el segle XXI per a Catalunya, a partir de les oportunitats i amenaces que la pandèmia, el canvi climàtic i la resta de crisis suposen per al país i per ser «un llibre coral que va més enllà dels aspectes geogràfics».

El Segundo diccionario de los catalanes de México, escrit per Gemma Domènech, Salomó Marquès, José M. Murià i Angélica Peregrina, ha obtingut el Premi Crítica Serra d’Or de Recerca en Catalanística 2022. Aquest llibre recull la biografia de més de 2.500 catalans que trobaren en la República Mexicana una nova pàtria. L’Abadia de Montserrat reconeix la feina exhaustiva d’intel·lectuals, professors, artistes, polítics i ciutadans comuns que han col·laborat a fer de Mèxic un país pròsper i modern.

Pel que fa a l’apartat de Recerca en Humanitats, el Premi Crítica Serra d’Or ha estat per a Mariona Lladonosa Latorre i Manuel Lladonosa Vall-llebrera per l’obra Una nova cultura per al poble. El Congrés de Cultura Catalana i la modernització de la catalanitat (1975-1977), del Grup Enciclopèdia.

Finalment, els premis de Literatura i Assaig s’han atorgat a: L’aigua que vols (Enciclopèdia Catalana i Òmnium Cultural), de Víctor Garcia Tur, que ha obtingut el Premi Crítica Serra d’Or de Novel·la; Vent a la mà (Edicions 62), de Carles Dachs, que ha rebut el Premi Crítica Serra d’Or de Poesia; La verda és porta. Vida i opinions de Joaquim Soler i Ferret (Godall Edicions), de Joan Todó, que ha guanyat el Premi Crítica Serra d’Or d’Assaig; Tosquelles. Curar les institucions (Arcàdia), de Joana Masó, que ha obtingut el Premi Crítica Serra d’Or d’Estudis Literaris, i Josep M. Jaumà, que ha rebut el Premi Crítica Serra d’Or de Traducció per Poesia completa, de T. S. Eliot.