Notícies i actualitat

Carrega més notícies
Torna a les notícies
La presidenta de l’IEC demana sensibilitat per la llengua i cultura catalanes a les institucions espanyoles
07/09/2022

Teresa Cabré, presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), s’ha reunit aquest dimecres, 7 de setembre, amb el ministre d’Universitats, Joan Subirats. Cabré ha demanat al ministre català del Govern espanyol sensibilitat cap a la llengua i la cultura catalanes per part de l’executiu de Madrid i les institucions espanyoles.

La presidenta li ha recordat que, respecte de l’any 2008, les subvencions del Govern central a l’IEC han disminuït més del 60 %. Teresa Cabré ha afirmat que el Govern central ha de valorar i recolzar amb determinació la cultura catalana. Abans de la reunió, el ministre Subirats ha fet una visita a la Casa de Convalescència, seu de l’IEC. Fàtima Duarte, professional de l’IEC i gran coneixedora de la història de l’edifici, ha fet les explicacions històriques.

Joan Subirats i Humet va néixer a Barcelona l’any 1951 i va créixer al Raval, a tocar de la seu de l’IEC. Els seus pares tenien una lleteria al carrer de l’Hospital. Va ser nomenat ministre d’Universitats pel president Pedro Sánchez el desembre del 2021 en substitució del sociòleg Manuel Castells. Subirats és doctor en ciències econòmiques i catedràtic de ciència política i de l’administració a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

El ministre Subirats és deixeble de Jordi Solé Tura i especialista en temes de governança, gestió pública i anàlisi de polítiques públiques i exclusió social. Referent ideològic de l’esquerra catalana, l’actual ministre abans ja havia tastat la política: l’any 2018 va ser nomenat responsable de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona i, des del juliol del 2019 fins al juliol del 2021, va ocupar la Tinència d’Alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat del mateix Ajuntament. Es va jubilar, però mig any després va acceptar la responsabilitat de liderar el ministeri que impulsa la nova Llei orgànica del sistema universitari (LOSU).