Notícies i actualitat

Carrega més notícies
Torna a les notícies
L'IEC signa un acord marc amb el Ministeri de Cultura d'Andorra per a reforçar els llaços en matèria de política lingüística i patrimoni cultural
14/07/2022

La presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Teresa Cabré, ha firmat aquest dimecres, 13 de juliol, un acord marc de col·laboració amb el Ministeri de Cultura i Esports del Govern andorrà per a potenciar i reforçar les sinergies actuals en matèria de política lingüística i patrimoni cultural. La signatura s’ha dut a terme a la sala de premsa de l’Edifici Administratiu del Govern d’Andorra, on també ha tingut lloc una roda de premsa per a explicar els detalls del conveni.

Cabré ha subratllat que «compartim línies d’actuació i, per això, és molt positiu arribar a aquest acord marc que ens permetrà materialitzar projectes concrets, on podem aportar una perspectiva polièdrica des de l’IEC». Amb l’objectiu de fer un seguiment de l’acord marc, les parts crearan una comissió de seguiment paritària dels projectes d’interès conjunt. 

Tal com ha destacat Sílvia Riva, ministra de Cultura i Esports, la voluntat de l’entesa és establir un acord marc que permeti reglar de forma general els convenis específics que es vulguin tirar endavant, perquè es puguin fer d’una manera més àgil i fàcil. D’aquesta manera, es desplegaran activitats relacionades amb les àrees de política lingüística i recerca del patrimoni comú concretades amb projectes de recerca, promoció i difusió de la cultura catalana que tindran com a objectiu millorar i augmentar l’intercanvi del coneixement cultural entre ambdós territoris i els seus ciutadans. «Compartim la voluntat de protegir i fomentar el patrimoni lingüístic i cultural comú. Per això, la col·laboració es remunta a anys enrere i la volem reforçar establint la base de futurs convenis per dur a terme projectes concrets», ha ressaltat Riva.

La ministra ha avançat que enguany ja està previst signar un conveni, inscrit en aquest acord marc, per a desenvolupar els propers projectes de política lingüística en col·laboració amb l’Institut. Es tracta de la digitalització de l’Onomasticon Cataloniae, l’obra de Joan Coromines que recull l’origen i explica els noms de persona i els topònims antics i moderns dins dels territoris de parla catalana, i l’edició del volum IX del Petit atles lingüístic del domini català, elaborat a partir dels materials publicats en el volum IX de l’Atles lingüístic del domini català. 

En l’àmbit del patrimoni cultural, Riva ha anunciat que el Govern ha iniciat darrerament un projecte vinculat al coneixement i la difusió de l’etnobotànica, que és possible, en part, gràcies a una col·laboració amb l’IEC que encara no s’havia formalitzat i que demostra fins a quin punt tant la recerca com l’accés per part de la ciutadania requereixen l’establiment de sinergies entre institucions.