Notícies i actualitat

Carrega més notícies
Torna a les notícies
La 7a Nit de la Biologia reconeix els professionals i treballs que més han contribuït a les ciències biològiques del 2021
13/07/2022

Any rere any, la Societat Catalana de Biologia (SCB), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), celebra la Nit de la Biologia. Enguany, l’acte tindrà lloc el 14 de juliol, a les set del vespre, a la seu de l’IEC i inclourà el lliurament dels Premis SCB, amb els quals aquesta filial pretén reconèixer i fomentar les activitats de recerca, divulgació, emprenedoria i innovació en l’àmbit de les ciències biològiques que es duen a terme als territoris de parla catalana. 

Els Premis SCB inclouen un total de sis modalitats diferents. El primer és el Premi SCB Trajectòria Professional Leandre Cervera, que s’atorga al professional que al llarg de la seva trajectòria ha contribuït d’una manera més destacada al progrés o la difusió de les ciències de la vida. Aquest és l’únic premi del qual ja s’ha donat a conèixer el nom de la persona guardonada. Enguany, el premi s’atorga a la doctora Roser Gonzàlez Duarte, catedràtica emèrita de genètica a la Universitat de Barcelona. Al llarg de la seva trajectòria ha desenvolupat una important tasca docent en l’àmbit de la genètica i la biologia molecular, alhora que ha dut a terme una recerca innovadora i de qualitat que ha permès associar noves mutacions com a causants de malalties hereditàries de la retina i ha estat també cofundadora de l’empresa derivada (spin-off) DBGen Ocular Genomics, dedicada al diagnòstic genòmic d’aquestes malalties. 

Altres categories inclouen reconeixements a les millors publicacions científiques, tesis doctorals, treballs de recerca de batxillerat, obres de divulgació i empreses emergents del moment. D’una banda, el Premi SCB Article Científic reconeix la millor publicació científica publicada durant l’any 2021. Enguany, els tres finalistes a aquest premi són Salvador Aznar Banitah, pel treball «Dietary palmitic acid promotes a prometastatic memory via Schwann cells»; Cristian Cañestro, pel treball «Cardiopharyngeal deconstruction and ancestral tunicate sessility», i Alfred Cortés, pel treball «A heat-shock response regulated by the PfAP2-HS transcription factor protects human malaria parasites from febrile temperatures».

El Premi SCB Divulgació reconeix la millor obra de divulgació de l’àmbit de les ciències biològiques. Els treballs finalistes són el llibre Hereta’t. Com influeixen en el nostre comportament els gens i la biologia, l’exposició «Biòlogues i activistes mediambientals» i la col·lecció de llibres infantils «Tots som parents» i «Tots som diferents».

La formació de nou talent investigador està reconeguda amb el Premi SCB Jove Investigador/a, que s’atorga a la millor tesi doctoral dels anys 2019-2020. Els finalistes d’enguany són Diego Garrido Martín, pel treball A multivariate approach to study the genetic determinants of phenotypic traits; Ferran Nadeu Prat, pel treball Genomic determinants of chronic lymphocytic leukemia progression: from individual drivers to a heterogenous genetic makeup, i Neus Roca Ayats, pel treball Identification and functional characterization of genetic loci involved in osteoporosis and atypical femoral fracture

D’altra banda, el Premi SCB Treball de Recerca de Batxillerat també premia els joves investigadors que han desenvolupat el millor treball de recerca en un centre d’educació secundària durant el curs 2021-2022. Els tres finalistes són Laia Fita Pla-Giribert, pel treball «La comunitat de la guineu a l’Alta Garrotxa i la seva evolució pel confinament provocat per la COVID-19»; Pablo Font Montes, pel treball «La posidònia oceànica com a bioindicadora de la presència de plàstics al Mediterrani», i Bàrbara León González, pel treball «Les diatomees com a bioindicadors de l’estat ecològic del riu Llobregat a Cornellà de Llobregat».

Per últim, el Premi SCB Start-Up s’atorga a la millor empresa emergent del sector biotecnològic o de ciències biològiques fundada en els darrers cinc anys en l’àmbit local o regional. Enguany, els projectes finalistes són Integra Therapeutics, SL i Microomics Systems, SL.

Els noms dels guardonats amb els Premis SCB es faran públics durant la Nit de la Biologia, l’acte més esperat i rellevant de la SCB. La Nit ha esdevingut un espai de trobada de la comunitat científica, els socis de la SCB i el públic en general, i ha creat un espai únic per a fomentar la recerca, la divulgació i l’estudi de la biologia dels territoris de parla catalana.

Podeu trobar més informació aquí i aquí

L’acte es podrà seguir també per Youtube.