Notícies i actualitat

Carrega més notícies
Torna a les notícies
Jaume Plensa, Premi Prat de la Riba dels Premis Sant Jordi 2022 de l’IEC
21/04/2022

El XCI Cartell de premis i de borses d’estudi de l’IEC inclou més de mig centenar de reconeixements, que sumen més de cent vint-i-cinc mil euros

El lliurament dels Premis Sant Jordi de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) serà el divendres 22 d’abril, a dos quarts de dotze del migdia, a la sala Prat de la Riba de la Casa de Convalescència, seu de l’IEC. Teresa Cabré, presidenta de l’IEC, obrirà l’acte, acompanyada de la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, i de la resta de membres de l’equip de govern de l’IEC.

Tot seguit es proclamaran els premis i les borses d’estudi d’enguany i es lliuraran els diplomes corresponents. També es farà una lectura dramatitzada de l’obra inèdita de Mercè Rodoreda El parc de les magnòlies, que serà presentada per l’historiador i crític teatral Enric Gallén. L’acte, que acabarà amb un refrigeri al claustre de la Casa de Convalescència, serà conduït per Mònica Terribas, periodista i membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC.

Enguany, el Premi Prat de la Riba de l’IEC ha estat atorgat a Jaume Plensa per la projecció internacional de la seva obra, a través de la qual fa visibles els valors culturals de les terres de llengua i cultura catalanes.

Cristina Steegmann Pascual ha estat reconeguda amb el Premi Creu Casas de l’Institut d’Estudis Catalans - Dones per canviar el món, del qual també s’ha concedit una menció honorífica a Karina Gibert Oliveras i a Núria Garrido Soriano. El Premi Creu Casas es va crear fa cinc anys per promoure les dones que conreen la ciència i té dues modalitats: la primera s’atorga a una dona en reconeixement de la seva trajectòria en tasques de divulgació i aproximació de la tecnologia a l’alumnat femení en qualsevol àmbit (enginyeria, arquitectura, informàtica, telecomunicacions, etc.), i la segona es concedeix a un grup de treball liderat per una dona que hagi desenvolupat metodologies d’empoderament de les dones o d’ensenyament per a captar el talent femení en els camps esmentats. Aquesta segona modalitat s’ha concedit a Fibracat TV, amb una menció honorífica a Between Women Network i a Viquidones UPF.

Guillem Carreras, Júlia Mullerat i Pol Pastor de l’Associació la Minerva de Santa Coloma de Queralt han estat guardonats amb el Premi Rafel Patxot i Jubert pel treball Colominament, Recull històric de pràctiques etnològiques a Santa Coloma de Queralt.

A més dels premis i de les borses d’estudi de l’IEC, es lliuraran els premis de les diferents seccions i societats filials, així com els premis, ajuts i borses de les fundacions de l’Institut.

Els Premis Sant Jordi tenen una llarga tradició històrica i contribueixen a assolir la finalitat de l’IEC de promoure l’alta investigació científica, principalment la de tots els elements de la cultura catalana. Podreu consultar la relació dels treballs premiats en aquest enllaç.