Notícies i actualitat

Carrega més notícies
Torna a les notícies
La SCB presenta un monogràfic sobre l’evolució humana, que commemora el 150è aniversari de l’obra de Darwin
17/11/2021

Aquest any 2021 se celebra el cent cinquantè aniversari de la publicació del segon gran llibre de Charles Darwin: The descent of man, and selection in relation to sex. Per commemorar-ho, la Societat Catalana de Biologia (SCB) ha publicat un número monogràfic de la seva revista, Treballs de la Societat Catalana de Biologia, que ofereix un recull d’articles ampli i polièdric sobre els coneixements actuals dels orígens de la humanitat. 

Juli Peretó i Jaume Bertranpetit són els editors del monogràfic i en signen el text introductori, en què expliquen que l’any 1871 Charles Darwin va publicar L’origen de l’home i la selecció en relació amb el sexe, una obra que descriuen com «la seva primera gran aportació a l’explicació natural de l’origen de la humanitat, un tema deliberadament omès en la seua obra més coneguda, L’origen de les espècies». Els editors apunten que el llibre «és, en la forma i en el fons, profundament victorià», perquè «hi reflecteix els seus prejudicis de classe, de gènere i de nació (imperial), alhora que basteix els fonaments de la nostra visió contemporània de l’evolució humana sense cap intervenció natural».

El monogràfic commemoratiu que es va presentar aquest dimarts, 16 de novembre, pretén oferir «un context històric, sociològic i filosòfic de l’obra de Darwin i obrir un ventall de mirades contemporànies sobre l’evolució humana des de disciplines tan diverses com la paleontologia, la genòmica, l’arqueologia, la lingüística, la psicobiologia o l’etologia». Avui la ciència accepta la principal conclusió de Darwin: descendim d’alguna forma d’organització inferior. El recull s’inicia amb un article signat per Janet Browne, biògrafa del naturalista anglès.

La presentació va comptar amb les intervencions dels editors del monogràfic, Jaume Bertranpetit i Juli Peretó, i d’Ester Desfilis, David M. Alba i David Comas, que són alguns dels autors dels textos del monogràfic.

Els articles publicats a la revista també s’han recollit en el llibre Iluminando la evolución humana. Ciento cincuenta años después de Darwin, editat per la Universitat de València.