Torna a les notícies
Homenatge a Antoni M. Badia i Margarit, «un mestre modèlic que ha obert nous camins i ha salvat obstacles insalvables»
06/09/2011

«És impossible enumerar totes les raons que tenim per homenatjar el Dr. Badia». D’aquesta manera ha volgut reconèixer el president de la Secció Filològica, Isidor Marí, la tasca desenvolupada pel filòleg i membre de l’IEC. Ho ha fet en el marc de l’acte d’homenatge que ha tingut lloc avui, dimarts sis de setembre, al vespre, a la Sala Prat de la Riba, dins del XXIV Congrés Internacional de Ciències Onomàstiques. Tot i que la seva especialitat és la gramàtica històrica, Antoni M. Badia i Margarit també ha estat un estudiós de la toponímia catalana i és l’aportació en aquest camp la que li ha estat reconeguda avui. L’acte ha estat presidit per Salvador Giner, president de l’IEC, i ha comptat amb les intervencions d’Yvonne Griley, directora general de Política Lingüística de la Generalitat, així com la de Marí i la de Josep Moran, director de l’Oficina d’Onomàstica de l’Institut.

Precisament ha estat Josep Moran l’encarregat de glossar la trajectòria de Badia i Margarit, la personalitat del qual ha classificat, inspirat en la mitologia grega, «dins de la raça dels titans» i, més concretament, l'ha comparat amb Prometeu. «Tità per la seva gran potència física però sobretot intel·lectual, i respecte de Prometeu pel seu esperit d’iniciativa, especialment en el camp de l’activitat lingüística», ha explicat Moran. Per la seva part, Yvonne Griley ha volgut «reconèixer públicament el compromís personal de Badia i Margarit vers la projecció internacional de la llengua catalana» i l’ha definit com «un heroi cultural que han lluitat per la defensa del catalanisme». En aquest sentit, ha recordat algunes cites del qui va ser rector de la Universitat de Barcelona com, per exemple: «el català no morirà, però cal que els catalans no canviem de llengua».

Finalment, Isidor Marí ha donat les gràcies en nom de l’homenatjat, a qui ha qualificat d’«el nostre mestre estimat i un emblema de la fidelitat a l’educació i a la resistència cultural». Segons ha dit Marí, «el Dr. Badia ha estat un mestre modèlic que ha obert nous camins per als altres i que ha salvat obstacles insalvables, una cosa que ha fet incansablement al llarg de la seva vida». Per la seva part, Giner l’ha definit com a «un patriota i un exemple a seguir». Un patriota que temps enrere va afirmar, en relació amb l’estudi i la defensa de la llengua: «no negaré que hi he posat el coll i que tinc ganes, mentre pugui, de no abandonar les trinxeres».

L’homenatge a Badia i Margarit s’emmarca dins del XXIV Congrés Internacional de Ciències Onomàstiques, que organitzen la Generalitat de Catalunya i la Universitat de Barcelona conjuntament amb el Consell Internacional de Ciències Onomàstiques, i del qual Josep Moran és president executiu. El Congrés, de tres dies de durada, es va inaugurar el 5 de setembre a la Universitat de Barcelona. En total, hi hauran participat prop de sis-cents professionals i acadèmics de més de cinquanta països. L’objectiu és ser una plataforma unitària per a la presentació, la discussió i el debat, a escala internacional i en un pla interdisciplinari i intercultural, de totes les qüestions teòriques i pràctiques relacionades amb l’onomàstica.