Notícies i actualitat

Carrega més notícies
Torna a les notícies
La nissaga catalana del món clàssic, una obra que mostra l’aportació de grecs i romans a la cultura catalana
05/07/2011

«Deixar escrit l’esquelet, l’ADN, de la nostra identitat col·lectiva, que passa per Grècia i per Roma, i posar noms a aquest ADN» és l’objectiu del llibre La nissaga catalana del món clàssic, segons va explicar Montserrat Tudela, filòloga i curadora de l’obra juntament amb l’arqueòleg Pere Izquierdo, en l’acte de presentació celebrat, el dia 4 de juliol, a l’IEC. El llibre recull cent-cinquanta semblances de pensadors que al llarg de la història han reflexionat sobre el món clàssic, escrites per un centenar d’autors actuals. Segons Salvador Giner, president de l’IEC, «l’atractiu d’aquest aplec és que l’obra de cada classicista està escrita per un altre, de contemporani, igualment vinculat a aquell món».

Per què les edicions i les traduccions de clàssics grecs i llatins han estat tan importants en la nostra cultura i han constituït la primera eina per a la normalització ortogràfica del català? Quin interès transversal fa néixer, a principi del segle XX, juntament amb les institucions nacionals, tantes excavacions arqueològiques i molts dels museus d’arreu del Principat, de les Illes, del País Valencià i de la Catalunya del Nord? Quina relació té l’excavació de la ciutat antiga d’Empúries amb el naixement de l’Institut d’Estudis Catalans? La nissaga catalana del món clàssic permet conèixer, de manera col•lectiva, fins a quin punt la cultura catalana s’ha creat a partir del món clàssic grec, romà i iber. L’abat Oliva és explicat per Manuel Mundó; Joan Maragall i Salvador Espriu, per Carles Miralles; Puig i Cadafalch, per Francesc, X. Hernández... «És un diàleg a través del temps entre els que ja no hi són i els qui en som hereus i encara habitem en aquesta pàtria comuna a les terres de llengua catalana», va explicar Tudela.


Pels curadors de l’obra, «l’ADN que ens va imprimir Grècia i Roma passa per l’Europa carolíngia, pel nacionalisme gens imperialista i per la constant obsessió per la cultura, el saber, la formació i la llibertat dels qui ens han precedit i configurat com a poble, i als qui dediquem el llibre». La nissaga catalana del món clàssic ha estat publicat per la revista Auriga, amb el suport de l’Institut d’Estudis Catalans, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i el Departament de Cultura.