Torna a les notícies
El futur de l’economia catalana va centrar la commemoració de la Diada a l’IEC
12/09/2019

Ahir, 11 de Setembre, va tenir lloc a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) la celebració de la Diada Nacional de Catalunya. Van assistir a l’acte Mariàngela Vilallonga, consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Josep Bargalló, conseller d’Educació, i Natàlia Mas, secretària d’Economia, entre d’altres. Joandomènec Ros, president de l’IEC, va iniciar els parlaments i va subratllar que l’Institut sempre ha posat en relleu i ha impulsat «la potència cultural, científica i social de Catalunya. L’IEC és un dels forjadors de la identitat nacional catalana.» El president va recordar que l’Institut «està arrelat als Països Catalans i s’ha manifestat sobre drets inalienables sovint trepitjats. Va signar el Pacte Nacional pel Dret a Decidir i el Pacte Nacional pel Referèndum.» Finalment, Ros va recordar que l’IEC «sempre ha organitzat seminaris i jornades dedicats a pensar la cultura, l’ensenyament i la política en la Catalunya del futur, i ho seguirà fent». El president també va tenir un record per als presos i els exiliats del procés polític català.

Andreu Mas-Colell, economista i membre de l’IEC, va impartir la conferència «El futur de l’economia catalana: brillant o mediocre?». L’exconseller de la Generalitat va desgranar les condicions que considera necessàries per a una Catalunya pròspera i va deixar clar que no comparteix la tendència actual al pessimisme sobre el futur, ja que està convençut que està lligat a tres factors: «la sort, la cultura de la gent i les decisions de les institucions». Mas-Colell es va mostrar convençut que «les economies brillants del futur estaran basades en el coneixement i seran innovadores i productores d’idees» i va advertir que «Catalunya ha de ser aquí». En aquest context, va reivindicar la importància de les universitats, que «han d’estar a l’altura». Va afegir que, actualment, «els centres universitaris pateixen la cotilla de l’Estat, que les encarcara, i problemes de finançament, que, en temps de recuperació econòmica, cal resoldre».

Mas-Colell va defensar també que «calen molts cervells ben pagats vivint i treballant a Catalunya, en xarxa amb el món» i que, per fer-ho possible, és imprescindible tenir unes bones infraestructures (de coneixement, de transport i de telecomunicacions). També va advocar per la globalització de les empreses i pel paper protagonista dels emprenedors i els professionals, per davant de les «dinasties burgeses». El capital col·lectiu català serà «la suma d’infinites aportacions de treball individual», va afegir.

Finalment, es va preguntar si la independència política de Catalunya és necessària per a garantir-ne la prosperitat econòmica i la resposta va ser negativa, perquè va argumentar que «el destí del país dependria d’un resultat que no és a l’horitzó».

Després del discurs d’Andreu Mas-Colell, Jordi Figaró a la tenora va interpretar El cant de la senyera i Els segadors.

Podeu veure el vídeo aquí.