Torna a les notícies
L’IEC commemora el Dia de la Terra amb una jornada centrada en el canvi climàtic i la sostenibilitat
06/05/2011

«Mil milions d’actes en verd, o la socialització universal d’una necessitat planetària» és el lema del Dia de a Terra d’enguany, que se celebra, des del 1970, cada 22 d’abril. També és el punt de partida de la conferència amb què Tomàs Molina, cap de Meteorologia de Televisió de Catalunya i president del Consell Català de la Comunicació Científica (C4), va obrir ahir la jornada en commemoració del Dia de la Terra que va organitzar l’IEC.En la jornada, en què es va debatre sobre sostenibilitat i canvi climàtic, van intervenir també Emma Suriñach, Rafel Simó i Raymond S. Bradley.

Tomàs Molina va centrar la seva intervenció en la percepció social i global sobre el canvi climàtic i el futur del Planeta, una percepció cada cop més modelada per les xarxes socials. Tot seguit, Emma Suriñach, directora del Laboratori d’Estudis Geofísics Eduard Fontserè (LEGEF), de l’IEC,  va repassar els últims grans terratrèmols des d’una òptica geofísica i va analitzar les característiques i el context geològic específic en què es produeixen, i Rafel Simó, investigador de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC, va parlar sobre els efectes a curt termini que el plàncton microscòpic marí produeix sobre el clima.

L’última conferència va ser a càrrec de Raymond S. Bradley, del Centre de Recerca del Sistema Climàtic del Departament de Geociències de la Universitat de Massachusets, que va explicar quines són les lliçons que podem aprendre dels registres paleoclimàtics sobre els episodis càlids i els canvis ambientals que hi estan associats.