Torna a les notícies
La projecció de Fabra i de la seva obra centren una jornada organitzada per la UPF i l’IEC
18/10/2018

La projecció de Fabra i de la seva obra, tant en l’àmbit catalanoparlant com a l’exterior, és l’eix sobre el qual girarà la Quarta Jornada de la Càtedra Pompeu Fabra, un acte en el marc de les activitats programades per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) dins l’Any Pompeu Fabra 2018, en commemoració del cent cinquantè aniversari del naixement del Mestre.

La jornada científica, organitzada conjuntament per la Càtedra Pompeu Fabra de la UPF i l’Institut d’Estudis Catalans, se celebrarà els dies 18 i 19 d’octubre, repartida entre les seus d’aquestes dues institucions, amb el propòsit de difondre i promoure la llengua catalana i l’obra de Pompeu Fabra.
 
El primer dia de la jornada transcorrerà el 18 d’octubre, a partir de les 18.00 hores, a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans (c. del Carme, 47, Barcelona). La inauguració serà a càrrec de Jaume Casals, rector de la UPF; Joandomènec Ros, president de l’IEC, i Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. 
 
Teresa Cabré, directora de la Càtedra Pompeu Fabra, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC i catedràtica emèrita de la UPF, obrirà la jornada (a les 18.20 hores). Seguidament, Josep M. Casasús, periodista, catedràtic emèrit de la UPF i membre emèrit de l’IEC, pronunciarà la conferència inaugural, sota el títol «Pompeu Fabra, periodista educador en la llengua i la civilitat» (a les 18.30 hores).
 
L’activitat de la jornada es traslladarà l’endemà, 19 d’octubre, a l’auditori del Campus de la Ciutadella de la UPF (c. de Ramon Trias Fargas, 25-27, Barcelona), amb tres conferències consecutives, a partir de les 9.00 hores, que analitzaran la projecció de Pompeu Fabra en tres àmbits diferents: el País Valencià, les Illes Balears i a l’exterior.
Les conferències seran impartides per Vicent Pitarch, filòleg, sociolingüista i membre de la Secció Filològica de l’IEC (a les 9.00 hores, «Projecció de Pompeu Fabra al País Valencià»); Josefina Salord, filòloga, membre fundadora i actual coordinadora científica del Consell Científic de l’Institut Menorquí d’Estudis (a les 10.45 hores, «Projecció de Pompeu Fabra a les Illes Balears»), i Joan Julià-Muné, lingüista i catedràtic de fonètica aplicada de la Universitat de Lleida (a les 12.00 hores, «Projecció de Pompeu Fabra a l’exterior»).
 
Una llengua nacional apta per a tots els usos i parlants
 
La jornada vol fer visible el fet que Pompeu Fabra va treballar per redreçar la llengua catalana, per normativitzar-la i normalitzar-la, és a dir, per construir una llengua nacional, apta per a tots els usos i per a tots els parlants, de tots els territoris on es parla. I ho va fer partint de la idea que calia recuperar el català que hauria sorgit espontàniament de la llengua medieval si no s’hagués produït el procés de subordinació a una altra llengua. 
El resultat va ser una llengua normativa moderna i depurada de castellanismes, amb un equilibri tant entre la llengua parlada i la llengua de segles anteriors com entre les diverses varietats de la llengua, una proposta d’ortografia i gramàtica acceptada i adoptada  unànimement en tot el domini lingüístic i com a referent arreu, i que avui continua essent vigent.
 
Aquesta és la quarta jornada anual que organitza la Càtedra Pompeu Fabra, creada l’any 2014. Les tres jornades anteriors van tractar sobre «Una mentalitat d’enginyer al servei d’una llengua i d’un país» (2015), «El multilingüisme en blanc i negre» (2016) i «El sentiment de pertinença i la llengua» (2017).