Torna a les notícies
La IV Trobada de l’Acadèmia Oberta aplega lingüistes i divulgadors dels mitjans de comunicació en català
01/07/2018

Lingüistes i divulgadors de la llengua dels mitjans de comunicació en català es van reunir, el 27 de juny, en la IV Trobada de l’Acadèmia Oberta, una plataforma de diàleg entre la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i lingüistes dels mitjans de comunicació dels territoris de llengua catalana, que té l’objectiu de facilitar l’intercanvi d’informacions i opinions i el debat sobre qüestions de llengua. En la sessió d’enguany es va incorporar el responsable d’estil i recursos lingüístics d’À Punt Mèdia, Joan Carles Simó.

El balanç dels darrers tres anys de l’Acadèmia Oberta va ser presentat pel coordinador de la plataforma, el membre de la Secció Filològica Oriol Camps, que va explicar quins han estat els principals debats al voltant de qüestions de lèxic (acceptació de noves paraules o nous significats, noves construccions sintàctiques i propostes de millora dels diccionaris, entre d’altres). Camps va animar els assistents a mantenir entre tots aquest diàleg sobre qüestions concretes que van sorgint en el dia a dia, i també a participar en els futurs debats sobre l’estàndard de la llengua.

Per la seva banda, la presidenta de la Secció Filològica de l’IEC, M. Teresa Cabré, va aprofitar la trobada per explicar les línies de treball actuals i els nous projectes, com ara la publicació en línia de la Gramàtica essencial de la llengua catalana, la millora continuada de la gestió de la Secció Filològica, i intensificar l’obertura a l’exterior i la connexió constant amb els col·lectius implicats en la difusió de la normativa.

Pel que fa a la projecció, Màrius Serra i Joaquim Maria Puyal, tots dos membres de la Secció Filològica, van intervenir per explicar les iniciatives que s’estan duent a terme per a «aproximar el món de la llengua a la gent», i van anunciar que el 19 d’octubre es farà la I Festa «Fes-te de la Llengua», que enguany se centrarà en el reconeixement al professorat de català.

Després d’un animat debat entre tots els assistents, la sessió va cloure amb la presentació del Diccionari descriptiu de la llengua catalana, a càrrec de Joaquim Rafel, membre de l’IEC i director de l’obra.