Torna a les notícies
Els nous reptes en matèria de salut pública centren el llibre Malalties emergents, publicat per l'IEC
14/02/2011

Quines malalties poden ser considerades com a emergents o reemergents? Quins són els fenòmens que n’afavoreixen l’aparició i l’increment? Quin impacte tenen en l’àmbit sanitari, social i econòmic? Què cal fer per a prevenir-les? Aquestes qüestions s’analitzen a fons en el llibre Malalties emergents, publicat per l’IEC i coordinat pels doctors Màrius Foz i Francesc Gonzàlez Sastre, membres de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC, que s'ha presentat avui, dilluns 14 de febrer, a l’IEC. L’acte ha estat presidit per Antoni Plasència, director general de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, i Salvador Giner, president de l’Institut.

Malalties emergents recull articles d’una vintena d’experts de prestigi en l’àmbit de la salut, l’epidemiologia, la biomedicina, la microbiologia i la nutrició, que analitzen les causes, l’evolució i l’impacte que malalties com la sida, la tuberculosi, l’asma, l’obesitat, els trastorns mentals o les malalties vinculades a l’edat avançada tenen en la nostra societat.

Tal com es desprèn del llibre, en els darrers anys, una gran varietat de factors ha determinat l’aparició i el ressorgiment de diverses malalties, tant infeccioses com no. Aquest ressorgiment afecta sobretot les àrees amb més exclusió social, deteriorament ambiental i pobresa, però també caracteritzades per una població que adopta estils de vida poc saludables. Una de les conclusions de l’estudi és que aquestes malalties constitueixen veritables problemes per a la salut del món en aquest nou segle. Amb motiu del caràcter global que tenen, cap país tot sol no pot prevenir ni detectar aquestes amenaces a la salut pública ni donar-hi resposta. Per tant, cal crear acords internacionals sòlids per a afrontar els reptes, nous i vells, de la salut pública.

Malalties emergents aprofundeix sobre un tema de transcendència tant des del punt de vista mèdic, com sanitari i social. És una publicació de referència per a l’Administració, per a les autoritats sanitàries, per als professionals de ciències de la salut i per a la població interessada en els problemes de salut.
 

Voleu estar informats i saber què fem a l'IEC?

Agenda, notícies, entrevistes, estudis, publicacions, actes… tota l’activitat de l’IEC al nou butlletí. Més accessible, més personalitzat i amb més contingut