Notícies i actualitat

Carrega més notícies
Torna a les notícies
Joan J. Guinovart, Joan Viñas, Ramon Bartrons, Lluís Ferrer i Vicenç Beltran, nous membres numeraris de l’IEC
13/12/2010

El director de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, Joan J. Guinovart; el rector de la Universitat de Lleida, Joan Viñas; el doctor en Medicina Ramon Bartrons; el veterinari i exrector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Lluís Ferrer, i el filòleg romànic Vicenç Beltran van ser nomenats dilluns, 13 de desembre, membres numeraris de l’Institut d’Estudis Catalans. Els quatre primers s’incorporen a la Secció de Ciències Biològiques i Beltran a la Històrico-Arqueològica.

Joan J. Guinovart i Cirera (Tarragona, 1947) és doctor en farmàcia per la Universitat de Barcelona i, des del 2005, dirigeix la Fundació Privada Institut de Recerca Biomèdica. La seva activitat investigadora s’ha centrat en el metabolisme del glicogen, amb especial èmfasi en l’estudi de les seves alteracions en la diabetis i en malalties neurodegeneratives, i en el dels nous agents antidiabètics. Ha dirigit trenta tesis doctorals i ha publicat més de cent trenta articles sobre el tema. Ha rebut, entre altres, els premis Leandre Cervera (1979 i 1985), August Pi i Sunyer (1983) i Prat de la Riba (2009) de l’IEC i la Medalla Narcís Monturiol al Mèrit Científic i Tecnològic (1999).

Joan Viñas i Salas (Mataró, 1950) és catedràtic de Cirurgia i rector de la Universitat de Lleida des del 2003, i membre numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya des del 2004. Els seus treballs d’investigació bàsica i experimental incideixen, sobretot, en els àmbits de la carcinogènesi del còlon i en la bioètica. Ha dirigit onze tesis doctorals i ha publicat en vuitanta-set revistes internacionals i nacionals.

Ramon Bartrons Bach (Prats de Lluçanès, 1953) és doctor en medicina per la Universitat de Barcelona i especialista en anàlisis clíniques, i el seu àmbit d’actuació són la recerca i la docència. Des del 1993, dirigeix el grup de recerca «Factors de creixement, hormones i metabolisme» i, des del 2004, és director del Departament de Ciències Fisiològiques II de la Universitat de Barcelona. És autor de cent trenta-un articles.

Lluís Ferrer i Caubet (Palma, 1959) és doctor en veterinària per l’Escola Superior de Veterinària de Hannover i catedràtic de Medicina i Cirurgia Animal per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). En aquesta Universitat ha desenvolupat els càrrecs de director del Departament de Patologia i Produccions Animals (1990-1994); vicerector de Recerca (1998-2002); i, més tard, del 2002 al 2007, el de rector.

Vicenç Beltran Pepio (Traiguera, 1948) és doctor en filologia romànica per la Universitat de Barcelona, catedràtic emèrit de la mateixa Universitat i, actualment, professor de la Universitat La Sapienza de Roma. És especialista en els trobadors, en la lírica de la baixa edat mitjana i la problemàtica de la lírica antiga de tipus oral, entre altres matèries. És autor de trenta-dos llibres i més de cent articles en revistes especialitzades.