Torna a les notícies
Una ruta guiada a Prada mostrarà els anys d’exili de Pompeu Fabra
18/01/2017

El dissabte 18 de febrer, la Ruta Pompeu Fabra es trasllada a Prada per recórrer els indrets més representatius de la vida i la mort a l’exili del pare de la normativa moderna del català. Se sortirà en autocar des de Barcelona a les set del matí i, un cop a Prada, la comitiva serà rebuda a l’ajuntament de la població. Tot seguit, es farà la ruta guiada, es dinarà i, a primera hora de la tarda, Jordi Manent pronunciarà una conferència sobre la vida de Fabra a l’exili. Les inscripcions són obertes fins al 31 de gener, al correu info@rutapompeufabra.com

El 24 de gener de 1939, uns dies després de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona, Pompeu Fabra va creuar la frontera francesa i, després d’un llarg pelegrinatge, es va establir a Prada, a la Catalunya del Nord, on va morir el 25 de desembre de 1948. Podreu conèixer aquest període de la vida de Fabra en aquest viatge d’un dia organitzat per David Paloma, professor de llengua catalana de la UAB, i Mònica Montserrat, consultora a la UOC i coordinadora del Postgrau de Correcció i Assessorament Lingüístic de la UAB.

Un cop arribats a Prada, la ruta —a la qual assistiran Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans, i M. Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica— començarà amb la visita del cementiri de Prada, on hi ha la tomba on reposa el Mestre, i que va ser reformada l’octubre del 2016, i la primera tomba, allà on de fet van enterrar Fabra el 1948.

A continuació, l’itinerari guiat seguirà alguns carrers de la vila per conèixer els tres domicilis pradencs de Fabra: Mariscal Joffre, Grand Hôtel i, sobretot, el carrer dels Marxants, per descobrir les circumstàncies especials de la festa dels vuitanta anys i per veure les dues plaques que la vila de Prada dedica a Pompeu Fabra. La ruta continuarà fins al carrer de Pompeu Fabra i també es podrà veure, no gaire lluny del nou ajuntament, el monument que Terra Nostra va erigir en homenatge a Fabra l’agost del 2016.

Havent dinat, s’assistirà a una conferència de Jordi Manent, biògraf de Fabra a l’exili, que posarà fi a l’itinerari. L’hora prevista d’arribada a Barcelona és a les 21 h. La ruta Pompeu Fabra s’emmarca en els actes de preparació del cent cinquantè aniversari del seu naixement.

El preu de l’excursió —que inclou el transport Barcelona-Prada-Barcelona, la ruta guiada, el dinar i la conferència— és de 65 euros. La data límit d’inscripció és el 31 de gener de 2017.

Més informació al web www.rutapompeufabra.com 

Inscripcions: info@rutapompeufabra.com