Torna a les notícies
Raó de Catalunya. La societat catalana al segle XXI, una anàlisi sociològica de les transformacions del país
15/11/2016

La societat catalana afronta un canvi d’època. En els darrers deu anys, s’ha passat d’una societat perplexa davant la manca de lideratge polític i econòmic a l’Estat i a Europa, i insegura davant la magnitud de l’onada migratòria i els nous reptes tecnològics, socials i morals fruit de la globalització, a una societat civil empoderada i que persisteix a voler decidir el seu futur.

Els fets que s’han viscut en aquest temps a Catalunya no s’enquadren en els trets clàssics d’un moviment nacionalista, sinó que apunten cap a noves formes de revolta democràtica del segle XXI, traspassen l’espai català i s’inscriuen en els moviments de canvi que es manifesten arreu del món ―els més recents, el Brexit o la victòria de Donald Trump en les eleccions presidencials dels Estats Units. En aquest context, si bé la societat catalana és persistent, també és, i difícilment sobreviurà al segle XXI sense un estat que la defensi.

En aquest moment històric decisiu, en què està en joc la pervivència de la singularitat de Catalunya davant les forces de la modernitat avançada i de les tensions endèmiques amb el Govern central espanyol, l’obra Raó de Catalunya. La societat catalana al segle XXI, dirigida pels sociòlegs Salvador Giner i Oriol Homs, ofereix una anàlisi sociològica de les transformacions que viu el país en terrenys fonamentals com l’econòmic, el tecnològic, el cultural, el generacional, el lingüístic i el del teixit social, i també n’apunta els reptes. En l'obra han participat una trentena d’acadèmics especialistes en diferents disciplines, com Josep Fontana, Marina Subirats, Joan Manuel Tresserras o Germà Bel.

Raó de Catalunya. La societat catalana al segle XXI és una coedició de l’IEC i Enciclopèdia Catalana i ha tingut la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”. El llibre es va presentar dimarts, 15 de novembre, a la Palau de la Generalitat, en un acte presidit pel conseller de Cultura, Santi Vila. Tal com va afirmar el conseller durant l'acte de presentació, l'obra és «d'interès universal, perquè descriu la resposta catalana a problemes que són globals».