Notícies i actualitat

Carrega més notícies
Torna a les notícies
Amics de l’Art Romànic, filial de l’IEC, celebra, a partir de demà, un congrés sobre les portalades de les esglésies del romànic peninsular
23/11/2010

La porta d’accés a les esglésies romàniques marcava la frontera entre l’àmbit profà i el sagrat. Els textos de l’època hi feien referència, repetidament, com la porta del cel, en llatí ianua coeli, i aquest simbolisme es va traslladar als epígrafs, a altres sectors de les portalades i a les escultures que les ornamentaven. N’hi ha bons exemples a Catalunya i a la resta dels territoris cristians peninsulars, com les grans portalades de Ripoll, Lleó, Santiago de Compostel·la o Sant Pere de Rodes. Per primera vegada a la península Ibèrica, les portalades monumentals del romànic peninsular (segles XII i XIII) centraran una trobada científica.

Es tracta del Congrés Internacional:«Ianua Coeli: la porta monumental romànica als territoris peninsulars», organitzat per Amics de l’Art Romànic (AAR), filial de l’IEC, que se celebrarà, els dies 24, 25 i 26, a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, de Barcelona), i el dissabte 27 de novembre, al Teatre Comtal de Ripoll.

Al llarg dels quatre dies que durarà el Congrés, s’estudiarà l’escola o la línia formal de les portalades, el conjunt d’elements iconogràfics que les ornamenten i les funcions litúrgiques que s’hi van emmarcar, que eren els usos penitenciaris i funeraris, entre altres. En la trobada assistiran prop de noranta congressistes, dels quals vint-i-tres són ponents i comunicants procedents d’universitats catalanes, de la resta de l’Estat espanyol, de França, d’Alemanya i dels Estats Units.

La inauguració del Congrés es farà dimecres, 24 de novembre, a les deu del matí, a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans i serà a càrrec de Salvador Giner, president de l’IEC; Francesca Español, directora científica del Congrés i presidenta d’AAR, i Daniel Solé, subdirector general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. En la cloenda, que es durà a terme el dissabte 27 de novembre al Teatre Comtal de Ripoll, hi intervindran Miquel Sitjà Serra, director de Serveis Territorials de Cultura a Girona, i Teresa Jordà Roura, alcaldessa de Ripoll.