Notícies i actualitat

Carrega més notícies
Torna a les notícies
La Fundació puntCAT, guardonada amb el Premi d’Honor Lluís Carulla 2010
15/11/2010

La Fundació puntCAT rebrà dijous, 18 de novembre, a les set del vespre, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, el Premi d’Honor Lluís Carulla 2010. El Premi, atorgat per la Fundació Lluís Carulla, reconeix la tasca de la Fundació puntCAT de promoure la llengua i la cultura catalanes a Internet i de fer del .cat un dels dominis de referència a la Xarxa. L’IEC, com a entitat fundadora de la Fundació puntCAT, n’és patró vitalici i actualment la presideix Salvador Alegret, membre de l’Institut.

Nascuda l’any 2004 amb l’objectiu de promoure la llengua i la cultura catalanes en l’àmbit d’Internet i de les noves tecnologies de la informació, la Fundació puntCAT va aconseguir l’objectiu primordial el setembre del 2005: la concessió per part de la Corporació d’Internet per a l’Assignació de Noms i Números (ICANN), l’organisme regulador dels dominis a Internet, del domini .cat, el primer i l’únic domini concedit a una cultura i una llengua. Des d’aleshores, la Fundació puntCAT s’ha encarregat del control del registre i de la gestió del nou domini i ha invertit els beneficis de les altes registrades a rebaixar el preu del servei i a fer millores tecnològiques en el domini.
Després de cinc anys de la concessió, el nombre de webs registrats en el .cat ha crescut fins a arribar als 43.764 registres, les millores tecnològiques introduïdes han convertit el domini en el segon més segur del món i ha esdevingut el domini genèric amb més densitat d’informació, pel gran volum de continguts i documents de què disposa a la Xarxa. El domini .cat ha ajudat decisivament que la llengua catalana tingui un lloc a Internet i es faci visible al món amb la mirada posada cap al futur.
El Premi d’Honor Lluís Carulla, atorgat des del 1977 i dotat amb cinquanta mil euros, es concedeix a persones o entitats que, amb la qualitat de la seva activitat científica, cultural o cívica, hagin ajudat a enfortir la consciència de comunitat nacional i el sentit de pertinença a la cultura dels països de llengua catalana. El jurat d’enguany ha estat format per Salvador Cardús, Muriel Casals, Àngel Castiñeira, Vicent Partal, Ramon Pla i Arxé, Maria Mercè Roca, Joaquim Triadú, Carme Valls i Vicenç Villatoro.